Πορτογαλία: Έπεσε η μειοψηφική κυβέρνηση Κοέλιου από τη συμμαχία υπό τους Σοσιαλιστές

Την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιου προκάλεσε, όπως αναμενόταν και όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε, η πορτογαλική αριστερά. Η κυβέρνηση του Κοέλιου δεν συμπλήρωσε ούτε 11 ημέρες.

Χάρη σε μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Πορτογαλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), με την υποστήριξη του αριστερού Μπλόκο και του Πορτογαλικού ΚΚ, φιλοδοξεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και να τερματίσει την πολιτική λιτότητας που έθεσε σε εφαρμογή το 2011 ο συνασπισμός της δεξιάς, που κέρδισε μεν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, χάνοντας όμως την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Ο Κοέλιου προσήλθε την Τρίτη στην πορτογαλική βουλή προκειμένου να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης μειοψηφίας που σχημάτισε. Το πρόγραμμα τέθηκε σε ψηφοφορία για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, και όπως αναμενόταν, δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία, εφόσον η αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας. Έτσι η κυβέρνηση εξαναγκάζεται σε παραίτηση.

Οι επόμενες κινήσεις βρίσκονται στα χέρια του προέδρου. Ο πρόεδρος αναμένεται είτε να καλέσει τον Κόστα του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση (πιέζοντάς τον ενδεχομένως για συνεργασία με τον Κοέλιου), είτε να επιλέξει άλλον πρωθυπουργό ή να κρατήσει τον Κοέλιου υπηρεσιακά στη θέση του μέχρι να γίνουν εκλογές σε τουλάχιστον οκτώ μήνες από τώρα.

 

Πηγές: tovima.gr, Αθηναϊκό Πρακτορείο

κυβέρνηση ΚοέλιουΠορτογαλίασυνασπισμός Σοσιαλιστών με αριστεράψήφος εμπιστοσύνης