Ρίχνουν τους τόνους

Σαφής προσπάθεια να πέσουν οι διπλωματικοί τόνοι μεταξύ Αιγύπτου και Βρετανίας με αφορμή τα “παρελκόμενα” της συντριβής του ρωσικού αεροπλάνου στη χερσόνησο του Σινά αποτελεί η χθεσινή, κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, του Βρετανού Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον και του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι δύο ηγέτες έδειξαν πρόθυμοι να “προσπεράσουν” την ένταση που προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ χωρίς συνεννόηση με τις αιγυπτιακές αρχές και παρά τις στενές επαφές μεταξύ των δύο χωρών και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

“Συνεργαζόμαστε στενά και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τις έως τώρα προσπάθειες των αιγυπτιακών αρχών», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους. Από την μεριά του ο Σίσι δήλωσε πως πριν 10 μήνες οι αρχές της Αιγύπτου δέχτηκαν αίτημα για τον έλεγχο της ασφάλειας του αεροδρομίου. «Κατανοήσαμε τις ανησυχίες τους καθώς δίνουν έμφαση στην ασφάλεια των υπηκόων τους», πρόσθεσε.

Πριν από την συνάντηση του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο Κάμερον είχε τονίσει ότι το πιο πιθανό σενάριο όσον αφορά τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου είναι να είχε τοποθετηθεί βόμβα σε αυτό.

ΑίγυπτοςΑμπντέλ Φάταχ αλ-ΣίσιΒρετανίαΚάμερονρωσικό αεροπλάνο