Σε 270 ανέρχονται οι δολοφονίες δημοσιογράφων σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν έχουν διαλευκανθεί μέχρι σήμερα σύμφωνα με την Επιτροπή της Νέας Υόρκης για την Προστασία των Δημοσιογράφων, με αφορμή την Ημέρα κατά της ατιμωρησίας δολοφονιών δημοσιογράφων.
Ο Σαμπάχ αλ Μπάσι τον Μάρτιο του 2011 μετέδιδε από το Τικρίτ. Τρομοκράτες της Αλ Κάιντα είχαν καταλάβει ένα κυβερνητικό κτήριο και είχαν πιάσει ομήρους. Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τερμάτισαν βίαια το δράμα των ομήρων. Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και 50 έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους και ο Σαμπάχ αλ Μπάσι. Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι σήμερα ποιος είναι υπεύθυνος για τον θάνατό του. Την υπόθεση δεν έχει μέχρι σήμερα διαλευκάνει η δικαιοσύνη της χώρας του. Αυτό ισχυρίζεται ο Τζόελ Σάιμον από την Επιτροπή της Νέας Υόρκης για την Προστασία των Δημοσιογράφων.
«Ο Σαμπάχ Αλ Μπάσι εργαζόταν για τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια και συνεργαζόταν ακόμη με το Reuters και το CNN. Έχασε τη ζωή του μαζί με ένα συνάδελφό του. Οι δράστες είχαν επιχειρήσει μια επίθεση αυτοκτονίας. Πολλοί σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και οι δυο δημοσιογράφοι. Αυτό είναι τυπικό για το Ιράκ. Έκαναν απλά τη δουλειά τους. Δεν ακολούθησαν έρευνες», αναφέρει ο Σάιμον.
Ο Τζόελ Σάιμον δεν έχει πλέον ελπίδες ότι θα βρεθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο των δημοσιογράφων στο Τιγκρίτ. Ο Τζόελ Σάιμον όταν συνέστησε πριν από 8 χρόνια την Επιτροπή της Νέας Υόρκης για την Προστασία των Δημοσιογράφων, μια μη κυβερνητική οργάνωση, κατάφερε να συγκροτήσει έναν κατάλογο με όλες τις χώρες στις οποίες δεν τιμωρούνται οι δράστες δολοφονιών δημοσιογράφων. «Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σομαλία και στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Ιράκ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Συρία».
Ο Τζόελ Σάιμον διευκρινίζει πάντως ότι και σε πολλές δημοκρατικές χώρες, δολοφονίες δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητες, όπως για παράδειγμα στο Μεξικό, τη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία ή το Μπαγκλαντές. Στο μεταξύ μικρή πρόοδος καταγράφεται στην εξιχνίαση της δολοφονίας της Άννα Πολιτικόβσκαγια στη Ρωσία. Πέρυσι δικαστήριο στη Μόσχα επέβαλε ποινές σε πέντε συνεργούς που είχαν εμπλακεί στη δολοφονία της δημοσιογράφου πριν από οχτώ χρόνια. «Αυτή είναι μια περίπτωση όπου η ρωσική κυβέρνηση σημείωσε πρόοδο. Ωστόσο οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας δεν καταδικάστηκαν ποτέ» επισημαίνει ο Τζοελ Σάιμον.
Στο κατάλογο της μη κυβερνητικής οργάνωσης συμπεριλαμβάνονται χώρες στις οποίες τουλάχιστον πέντε δολοφονίες δημοσιογράφων δεν διαλευκάνθηκαν. Φέτος 14 χώρες βρίσκονται σε αυτό τον κατάλογο. Πέρυσι ήταν 13. Σε ολόκληρο τον κόσμο η οργάνωση έχει καταγράψει 270 περιπτώσεις. Ένα από τα συμπεράσματα των ερευνών τους είναι ότι συνήθως τοπικοί δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους, όταν ασχολούνται με θέματα διαφθοράς στις χώρες τους. Πολλοί από αυτούς απήχθησαν πριν δολοφονηθούν. Σε σπανιότερες περιπτώσεις εντοπίστηκαν και τιμωρήθηκαν και οι ηθικοί αυτουργοί.
Πηγή: DW