Το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, να ανακτήσει μεγάλο μέρος των δυνάμεων που έχασε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου και να διασφαλίσει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Εντούτοις, ο στόχος του Ερντογάν για εξασφάλιση κοινοβουλευτικές πλειοψηφίας τέτοιας που να του επιτρέπει μόνο με τις ψήφους των βουλευτών του να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές έτσι ώστε να μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία με αυξημένες εξουσίες στον ίδιο, δεν επιτυγχάνεται, ενώ θα χρειαστεί τη σύμπραξη βουλευτών και άλλων κομμάτων προκειμένου να πετύχει τη διεξαγωγή έστω δημοψηφίσματος για το ίδιο θέμα.
Αυτό σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση που είχε διαμορφώσει η καταστολή όλων των τελευταίων μηνών κατά των Κούρδων και κατά των ΜΜΕ καθώς και το αίμα που έχει χυθεί σε σειρά αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων που αποδίδονται από τις αρχές στο ακραίο ισλαμιστικό ISIS και στην στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στα ανατολικά της χώρας, κάθε άλλο παρά ήρεμη προοιωνίζουν ότι θα είναι η επαύριος της εκλογικής μάχης στην γείτονα. Έχει επίσης πολύ ενδιαφέρον ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δημοσιοποιήθηκαν λίγες μόνο ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, όταν μάλιστα η καταμέτρηση αφορά δεκάδες εκατομμύρια ψήφους!
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συγκέντρωσε το 49,3% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με τα δίκτυα NTV και CNN – Turk. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.
Το φιλοκουρδικό κόμμα προς στιγμήν αντιμετώπισε κίνδυνο να μην ξεπεράσει το 10%. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να ισχύει μεν, αλλά η πορεία του κόμματος, όπως προκύπτει από την ροή των αποτελεσμάτων τουλάχιστον, είναι ανοδική. Το AKP καρπώθηκε εξολοκλήρου τις απώλειες των ακροδεξιών και ένα μέρος των ψήφων του φιλοκουρδικού κόμματος. Αυτό, ως ένα βαθμό, εξηγεί την ανάκτηση των δυνάμεων που πέτυχε με την βοήθεια και της εκστρατείας φόβου και καταστολής που εξαπέλυσε.
Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα ασκήσει εξουσία το AKP μετά τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη. Στον βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του AKP και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει διαστάσεις.
Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στον ‘Ασαντ, όσο και στους Κούρδους της Συρίας.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το AKP θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, κάτι που προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Εφόσον τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.
Νίκη για τη δημοκρατία χαρακτήρισε τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις εκλογές για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ενότητα στην χώρα, ενώ επεσήμανε ότι κανείς δεν πρέπει «να νιώθει ηττημένος».
«Σήμερα, δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματός του στο Ικόνιο.
Τουρκία: Δεν ήταν ελεύθερη εκλογική διαδικασία, υποστηρίζει το HDP
Την εκτίμηση ότι η εκλογική διαδικασία δεν ήταν δίκαιη, ούτε και ελεύθερη, εξέφρασε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Όπως τόνισε, το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».
Ο κ. Ντεμιρτάς ανέφερε ότι μπορεί το HDP να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά ήταν αντιμέτωπο με μια πολιτική «σφαγής».
«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο», συνέχισε.
«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία», κατέληξε ο κ. Ντεμιρτάς.
Παράλληλα, η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ δήλωσε ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η κ. Γιουκσεκντάγ τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός πως το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο, συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.
Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Πρακτορείο, Reuters, Γαλλικό, BBC