Χωρίς συμφωνία για τον ρόλο του Άσαντ στη Συρία έληξαν οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για τη συριακή κρίση -στις διευρυμένες συνομιλίες για πρώτη φορά συμμετείχαν στις διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπείες από ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν.
«Οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν» είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Στόχος παραμένει, όπως ανέφερε κοινό ανακοινωθέν, η δημιουργία μιας «αξιόπιστης, χωρίς αποκλεισμούς, μη σεχταριστικής» διακυβέρνησης στη Συρία, καθώς και κατάπαυση του πυρός στη χώρα.
Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι χώρες που συμμετείχαν στις συνομιλίες θα προσπαθήσουν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ενώ θα επιδιώξουν μια μεταβατική διακυβέρνηση πριν από τη διενέργεια εκλογών.
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον ΟΗΕ να καλέσει τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συμμετάσχουν σε μία πολιτική διαδικασία που «θα οδηγήσει σε μία αξιόπιστη, χωρίς αποκλεισμούς, μη σεχταριστική διακυβέρνηση που θα ακολουθηθεί από νέο Σύνταγμα και εκλογές».
Ωστόσο, το κοινό ανακοινωθέν, σημειώνει το in.gr, αναφέρει ότι «βασικές διαφορές παραμένουν» και ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να κρατήσουν ενωμένη τη Συρία. «Είναι κρίσιμης σημασίας να επιταχυνθούν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για να τελειώσει ο πόλεμος» σημειώνει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σε δύο εβδομάδες.
«Το κυριότερο σημείο στο οποίο διαφωνούμε είναι ο μελλοντικός ρόλος του Μπασάρ αλ Άσαντ» πρόσθεσε. «Όμως υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία συμφωνήσαμε, κυρίως όσον αφορά τη διαδικασία (πολιτικής) μετάβασης, το θέμα των εκλογών, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθούν όλα αυτά και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών» στην επίλυση της κρίσης, συνέχισε.
Ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε μετά το τέλος των συνομιλιών, ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και άλλες οργανώσεις και ότι στόχος είναι να μην καταφέρουν οι τρομοκράτες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Συρία.
Εξάμηνη μεταβατική περίοδο και εκλογές φέρεται να πρότεινε το Ιράν
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι υποστηρίζει μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο στη Συρία, η οποία θα ακολουθηθεί από εκλογές για να αποφασιστεί η τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η πρόταση που «έπεσε» στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών ως παραχώρηση, την οποία όμως οι αντίπαλοι του Σύρου Προέδρου απέρριψαν ως ένα τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο, πηγές που περιέγραψαν την πρόταση του Ιράν σημειώνουν ότι φαίνεται πως ο στενότερος σύμμαχος του Άσαντ δεν επιμένει πια στην παραμονή του στην εξουσία.
Οι αντίπαλοι του Άσαντ υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα τον κρατούσαν στην εξουσία, εκτός και αν γίνονταν και άλλα βήματα προκειμένου να απομακρυνθεί. Η κυβέρνησή του Άσαντ διεξήγαγε εκλογές μόλις πέρυσι, τις οποίες κέρδισε με ευκολία. Οι αντίπαλοί του απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση για μία μετάβαση, εκτός εάν απομακρυνθεί.
Ιρανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν για πρώτη φορά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για τη Συρία, έναν μήνα αφότου η ισορροπία δυνάμεων στον τετράχρονο εμφύλιο πόλεμο άλλαξε προς όφελος του Άσαντ, με τη Ρωσία να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των εχθρών του.
Το Ιράν εμφανίζεται να προσαρμόζει τη στάση του έτσι ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερο έδαφος για συμβιβασμό με δυτικές χώρες που έχουν αρχίσει να αποδέχονται πως ο Άσαντ δεν μπορεί να εκδιωχθεί με τη βία από την εξουσία.
«Το Ιράν δεν επιμένει να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία για πάντα» δήλωσε ο ιρανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν, μέλος της αντιπροσωπείας της Τεχεράνης στις συριακές συνομιλίες, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τη Μέση Ανατολή που είναι εξοικειωμένος με την ιρανική θέση είπε ότι αυτή θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και στον τερματισμό της υποστήριξης προς τον Άσαντ μετά τη μεταβατική περίοδο.
«Οι συνομιλίες δεν είναι τίποτε άλλο από συμβιβασμοί και το Ιράν είναι έτοιμο να κάνει έναν συμβιβασμό αποδεχόμενο να παραμείνει ο Άσαντ για έξι μήνες» δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος. «Βέβαια, ο συριακός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας».
Προσωπικότητες της συριακής αντιπολίτευσης, που έχει ενοχληθεί από τον αποκλεισμό της από τις σημερινές συνομιλίες για την τύχη της χώρας τους, απέρριψαν τη φερόμενη ως ιρανική πρόταση ως τρικ.
«Ποιος είναι τόσο τρελός που να πιστεύει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες στη Συρία θα μπορούσε κάποιος να κάνει εκλογές;» δήλωσε στο Reuters ο Τζορτζ Σάμπρα, μέλος της υποστηριζόμενης από τη Δύση πολιτικής αντιπολίτευσης, του εξόριστου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού. «Ο Μπασάρ αλ Άσαντ και το καθεστώς του αποτελούν τη ρίζα της τρομοκρατίας στη Συρία» είπε.
«Με αυτή την αναρχία δεν θα είναι πραγματικές εκλογές, επομένως τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά» είπε ο Άχμεντ αλ-Σεούντ, μαχητής στη 13η Μεραρχία των ανταρτών που πολεμά στη δυτική επαρχία Χάμα.