Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Σλοβενία είναι μία επιλογή, αν η μεταναστευτική κρίση κλιμακωθεί και δεν επιλυθεί σύντομα, τόνισε ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Έριαβετς.
Ο κ. Έριαβετς επισήμανε ότι η Σλοβενία εξετάζει την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων στα σύνορα με την Κροατία για να περιορίσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική που κατευθύνονται προς τη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη, αν η Κροατία δεν τηρήσει τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Στη διάρκεια συνέντευξης στο σλοβενικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Έριαβετς απέρριψε πρόταση που διατύπωσε ο Κροάτης Υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς, η Κροατία να μεταφέρει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εισέρχονται στο έδαφός της από τα ανατολικά, απευθείας στη σλοβενική πόλη Σεντίλι, στα σύνορα με την Αυστρία, αν η Σλοβενία αντιμετωπίζει πρόβλημα στην καταγραφή και τη μεταφορά τους.
Ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή δεν αποτελεί επιλογή, επειδή θα σήμαινε ότι η Σλοβενία δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες Σένγκεν.
«Με τις ενέργειές της η Κροατία αποδεικνύει ότι απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τον χώρο Σένγκεν. Πρέπει να κρατήσει τις συνταγές αυτές για τον εαυτό της, βλέπουμε ότι έχει πολλά προβλήματα με τους πρόσφυγες» ανέφερε ο κ. Έριαβετς.
Ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τις επόμενες μέρες η Σλοβενία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα με την Κροατία και να μειώσει τον αριθμό των σημείων εισόδου για μετανάστες, κυρίως αν η Κροατία αποτύχει να τηρήσει αυτά που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την Κυριακή.
Στη σύνοδο συμφωνήθηκαν πρόσθετοι έλεγχοι κατά την είσοδο μεταναστών στα εθνικά σύνορα κρατών που βρίσκονται στη βαλκανική οδό και οι χώρες δεσμεύθηκαν για καλύτερη συνεργασία στην πληροφόρηση για τις μεταναστευτικές ροές και τον έλεγχό τους.
Η ΕΕ πρόσφερε βοήθεια στη Σλοβενία για την προστασία των συνόρων Σένγκεν και η Λιουμπλιάνα αναμένει 400 αστυνομικούς από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία ήδη από αυτή την εβδομάδα.
Η Σλοβενία αρνήθηκε να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ή να δημιουργήσει «hotspots» για τους πρόσφυγες, επειδή δεν είναι βαλκανική χώρα, αλλά χώρα της Κεντρικής Ευρώπης και μέλος του χώρου Σένγκεν παρ’ ότι βρίσκεται στη βαλκανική οδό, διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες στο ταξίδι τους προς τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, ανέφερε ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών.
Ο συντονιστής για το μεταναστευτικό της σλοβενικής κυβέρνησης, Μπόστιαν Σέφιτς δήλωσε στον σλοβενικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι η Σλοβενία θα προσπαθήσει να κλείσει το σημείο εισόδου μεταναστών στη Ρίγκοντσε, στα σύνορα με την Κροατία τις επόμενες μέρες για να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών στη περιοχή Μπρέζιτσε, όπου γίνεται η καταγραφή τους προτού εισέλθουν στην Αυστρία.
Ο κ. Σέφιτς ανακοίνωσε ότι στις διαδικασίες που αφορούν τους πρόσφυγες θα συμμετάσχουν επίσης η οικονομική αστυνομία και ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.
Μερικώς διαφοροποιημένη επιχειρησιακή διαδικασία θα ακολουθείται στα σύνορα με την Κροατία, κι αν το Ζάγκρεμπ συμμορφωθεί με τη συμφωνία «το σύστημα θα πρέπει να λειτουργήσει καλά» επειδή η καταγραφή των μεταναστών στη Σλοβενία θα γίνεται πιο γρήγορα, τόνισε.
Οι αρχές της Σλοβενίας θα προχωρήσουν σε μία σειρά από βήματα για να επιταχύνουν την καταγραφή των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα. Μεταξύ άλλων η διαδικασία καταγραφής θα πραγματοποιείται και μέσα στα τρένα που καταφθάνουν στη Σλοβενία από την Κροατία, ώστε να αποσυμφορηθούν τα κέντρα καταγραφής στην περιοχή της Μπρέζιτσε, εξήγησε.
Ο κ. Σέφιτς, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Σλοβενίας, είπε ότι θα εδραιωθούν σημεία επαφής με τις χώρες που πήραν μέρος στη μίνι σύνοδο στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση στη λεγόμενη βαλκανική οδό και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας θα καταγράφει την κατάσταση σε εβδομαδιαία βάση και θα μεταφέρει τις πληροφορίες στην ΕΕ.
Πηγή: skai.gr