"Δεν μπορούμε να θέλουμε συζητήσεις με Ταλιμπάν και να τους σκοτώνουμε"

Tην πρόθεση του Πακιστάν να μεσολαβήσει για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν μετέφερε στον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γκάνι ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ όπως ο ίδιος αποκάλυψε από την Ουάσινγκτον.

Μιλώντας σε ομάδα προβληματισμού, τόνισε πως δεν μπορεί ο κ. Ασράφ Γκάνι να καλέσει τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και “ταυτόχρονα να του ζητείτε να τους εξολοθρεύσει”. Εμμέσως αναφερόταν στις παροτρύνσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Πακιστάν για λήψη αυστηρότερων μέτρων ενάντια στους Ταλιμπάν και άλλες μαχητικές ομάδες μέσα στο Πακιστάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

“Μια επιτυχημένη πολιτική διαδικασία απαιτεί τη διαρκή πίεση σε εκείνους που θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν βία ενάντια σε αμάχους ή ενάντια στο κράτος για να πετύχουν τους στόχους τους”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σαρίφ τόνισε πως το Πακιστάν δεν έχει λόγο να επιθυμεί την βία στο Αφγανιστάν ενώ την Πέμπτη σε κοινή τους ανακοίνωση οι κ. Ομπάμα και Σαρίφ εξέφρασαν την δέσμευση τους στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ κυβέρνησης Αφγανιστάν και Ταλιμπάν, καλώντας τους ηγέτες των Ταλιμπάν να προσέλθουν σε απευθείας συνομιλίες με την Καμπούλ, που σταμάτησαν από την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών τον Ιούλιο.

Ασράφ ΓκάνιΗΠΑΠρωθυπουργός ΠακιστάνΤαλιμπάν