Αποφασισμένη για υποχρεωτικές και μόνιμες ποσοστώσεις για το προσφυγικό η Μέρκελ

Αποφασισμένη να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για την υιοθέτηση ακόμα πιο φιλόδοξων πολιτικών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με υποχρεωτικές και μόνιμες ποσοστώσεις για τον διαμοιρασμό ενδεχομένως εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Πέραν του μεγαλύτερου και μόνιμου μηχανισμού για την κατανομή προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βερολίνο υποστηρίζει τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αναφέρει δημοσίευμα του skai.gr.

Μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, η Kαγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Τα νέα σχέδια εκπονούνται στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και αναμένεται να προκαλέσουν εντονότατες αντιδράσεις μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένο ότι πολλά κράτη-μέλη είναι αντίθετα τόσο στο ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες όσο και στην ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Σύμφωνα με την «Guardian», η κ. Μέρκελ είναι ενοχλημένη με τις κυβερνήσεις της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, που ηγούνται της αντίστασης στα σχέδια διαμοιρασμού προσφύγων. Η καγκελάριος φέρεται να είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένη με τα κράτη-μέλη που, ενώ ζητούν αλληλεγγύη από τους δυτικοευρωπαίους εταίρους απέναντι στη Ρωσία, την ίδια στιγμή αρνούνται να συνεργαστούν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

ΕΕΜέρκελποσοστώσειςπροσφυγική κρίση