«Κρυώνουμε!»

«Κρυώνουμε!»: πρόσφυγες οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση μένουν σε σκηνές στη Γερμανία βγάζουν μια κραυγή αγωνίας καθώς η θερμοκρασία πέφτει και ζητούν από τις αρχές να βρουν μια λύση για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν φτάσει στη χώρα.

«Μας λένε ότι θα κάνουν κάτι, αλλά δεν μας λένε πότε. Ίσως όταν όλοι έχουμε γίνει παγάκια!», κατήγγειλε ο Χουσέιν, ένας Αφγανός 25 ετών, που αρνήθηκε να πει το πραγματικό του όνομα και ο οποίος κοιμάται εδώ και έναν μήνα σε μια από τις μη θερμαινόμενες σκηνές που έχουν στηθεί στο Αμβούργο.

«Τη νύχτα δεν μπορούμε να μείνουμε περισσότερο από μία ώρα στη σκηνή», συνέχισε.

Στο Αμβούργο στη βόρεια Γερμανία, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, η θερμοκρασία έχει πέσει κατακόρυφα κάνοντας τις νύχτες χωρίς θέρμανση εφιάλτη. Και ο γερμανικός χειμώνας, γνωστός για τη σφοδρότητά του, δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Στη Σαξονία, στην ανατολική Γερμανία, ο Ερυθρός Σταυρός που φροντίζει 10.000 πρόσφυγες, κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι μη θερμαινόμενες σκηνές «αποτελούν ένα υγειονομικό πρόβλημα: άνθρωποι έχουν αρρωστήσει εξαιτίας του κρύου», εξήγησε ο Καλ Κράνιχ, ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Μοιράσαμε τους υπνόσακους και τις κουβέρτες που είχαμε όμως δεν αρκούν».

Προς το παρόν όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή «μεταφέρθηκαν» σε θερμαινόμενες σκηνές, διευκρίνισε ο Κράνιχ. Όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέοι πρόσφυγες στεγαστούν σε μέρη που δεν θερμαίνονται.

Στο Αμβούργο, όπου 4.000 από τους 30.000 πρόσφυγες κοιμούνται σε σκηνές, κάποιοι διαδήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες καταγγέλλοντας τις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσής τους. «Κρυώνουμε», έγραψαν σε ένα χαρτόνι.

Συνολικά στη Γερμανία τουλάχιστον 42.000 πρόσφυγες, από τους 305.000 στους οποίους παρέχουν φροντίδα τα κρατίδια, δεν έχουν σκεπή πάνω από το κεφάλι τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας Die Welt.

Όμως με 800.000 ως 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που αναμένεται να δεχθεί φέτος η χώρα, το Βερολίνο είναι αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία το αναγκάζει να χρησιμοποιήσει φαντασία για να αντεπεξέλθει: κατασκευή χωρών από κοντέινερ, επίταξη στρατώνων ή ακόμη και μετατροπή σε καταλύματα καταστημάτων με είδη κατασκευών και σπιτιού.

Στο Βερολίνο μια από τις αίθουσες όπου τον Ιανουάριο θα διεξαχθεί μια γεωργική έκθεση μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί χίλιοι άνθρωποι.

Επίσης έχουν επιταχθεί γυμναστήρια, προκαλώντας την αγανάκτηση κάποιων γονιών, αν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται «για μια μόνιμη λύση».

Όμως ο Πρωθυπουργός της Βάδης- Βιρτεμβέργης, μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Γερμανίας, ο Βίνφριντ Κρέτσμαν προειδοποίησε: «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε καταλύματα με ένα μαγικό ραβδί».

«Προς το παρόν διαχειριζόμαστε την κατάσταση, όμως αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Γερμανίαπρόσφυγες