Τα ιταλικά συνδικάτα απορρίπτουν τον προϋπολογισμό του 2016

Τα ιταλικά συνδικάτα απορρίπτουν τον προϋπολογισμό για το 2016 κυρίως ως προς το σκέλος που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Συγχρόνως καταργείται ο φόρος πρώτης κατοικίας, ακόμη και για ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι αντιμετωπίζει νέα προβλήματα με τα ιταλικά συνδικάτα. Η γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil, Σουζάνα Καμούσο, απορρίπτει το σχέδιο προϋπολογισμού που μόλις παρουσίασε ο Ρέντσι.

Το κύριο πρόβλημα στο οποίο εστιάζουν τις αντιδράσεις τους τα συνδικάτα είναι ότι δίνεται ιδιαίτερα μικρή αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της DW. Η εν λόγω αύξηση δεν ξεπερνά τα πέντε ευρώ το μήνα, ενώ κατά τα προηγούμενα επτά χρόνια οι απολαβές των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση, είχαν παγώσει εντελώς λόγω λιτότητας. Η αύξηση αυτή κρίνεται προσχηματική και ως τέτοια απορρίπτεται από τους εκπροσώπους του κλάδου των υπαλλήλων στο δημόσιο.

Πτώση στη δημοτικότητα του Ρέντσι

Στο μεταξύ όπως φαίνεται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Ματέο Ρέντσι προτίθεται συγχρόνως να καταργήσει από το 2016 τον φόρο πρώτης κατοικίας. Χωρίς καμία διάκριση, τόσο για όποιον μένει σε πολυτελή έπαυλη, όσο και για τον ιδιοκτήτη ενός μικρού διαμερίσματος σε απομακρυσμένη περιοχή. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, αλλά και με τις δυνάμεις της Αριστεράς και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, πρόκειται ουσιαστικά για κοινωνική αδικία προς όφελος των πλουσιότερων κοινωνικών στρωμάτων που συνεχίζουν να απολαμβάνουν σημαντικά φορολογικά προνόμια.

Πάντως σε ό,τι αφορά τη μείωση των φόρων που υπόσχεται ο Ιταλός Πρωθυπουργός, η Ένωση Βιοτεχνών της περιοχής της Bενετίας υπολόγισε ότι κάθε οικογένεια θα εξοικονομήσει 217 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις η μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων θα φέρει έκπτωση σαφώς πιο αισθητή, που αγγίζει τα 958 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα όποια θετικά μέτρα στο επίπεδο της φορολογίας, οι απεργιακές κινητοποιήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν από τον τομέα της δημόσιας διοίκησης και να επεκταθούν, πιθανότατα, και στον βιομηχανικό τομέα.

Σύμφωνα, τέλος, με τη δημοσκοπική εταιρία Demos το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι παρουσιάζει πτώση στην πρόθεση ψήφου και δεν ξεπερνά το 31,8%.

δημοτικότηταΙταλίαπροϋπολογισμόςΣυνδικάτα