Ιταλία: Η Γερουσία δεν θα παρέχει πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση

Η Γερουσία ενέκρινε σήμερα την συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, η οποία αλλάζει σε βάθος τον ρόλο και τα καθήκοντα των Ιταλών γερουσιαστών. Την μεταρρύθμιση αυτή στήριζε η συμπολίτευση και ένα μέρος των πρώην βουλευτών και γερουσιαστών της Φόρτσα Ιτάλια, με επικεφαλής των Ντένις Βερντίνι.

Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη αλλαγή προβλέπει την μείωση των γερουσιαστών από τους σημερινούς 315 στους 100, και ορίζει ότι θα αποτελούνται από περιφερειακούς συμβούλους και δημάρχους.

Η Γερουσία δεν θα παρέχει πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά θα έχει ρόλο συντονιστή ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες και θα ψηφίζει τους νόμους που θα απορρέουν από το αποτέλεσμα των λαϊκών δημοψηφισμάτων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το κίνημα Πέντε Αστέρων, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, η Λέγκα του Βορρά και η Φόρτσα Ιτάλια, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο πνεύμα και στο κύριο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης. Πολλοί επικριτές της συγκεκριμένης αλλαγής υποστηρίζουν ότι δεν τυγχάνει σεβασμού το βαθύτερο πνεύμα του ιταλικού Συντάγματος και ότι με την εκ των πραγμάτων ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Βουλής, μειώνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί της δράσης της κάθε κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι όμως, απαντά λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό, το ιταλικό κράτος θα εξοικονομήσει 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, και ότι σε κάθε περίπτωση οι Ιταλοί θα μπορέσουν να εκφράσουν την βούλησή τους, από την στιγμή που τον Οκτώβριο του 2016 η μεταρρύθμιση της Γερουσίας θα πρέπει να επικυρωθεί ή να απορριφθεί με δημοψήφισμα.

ΓερουσίαΙταλίαμεταρρύθμιση