Διπλωματική "μονομαχία" με "άρωμα" φυσικού αερίου

Η Τουρκία δεν απειλείται από την Ρωσία, αλλά από το γεγονός ότι, παρά τις συμμαχικές, υπό τις ΗΠΑ, αεροπορικές επιδρομές εναντίον του “Ισλαμικού Κράτους” στην Συρία εδώ και πάνω από ένα χρόνο, οι τρομοκράτες, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά αύξησαν την περιοχή ελέγχου τους.

Αυτό απαντά το Κρεμλίνο στις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, ότι η διπλωματική “ψυχρότητα” μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 24ωρα μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή της αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας, Νμίτρι Πεσκόφ, ο Πρόεδρος Πούτιν είναι “ενήμερος” των δηλώσεων Ερντογάν.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο υπολογίζει στη διατήρηση της αμοιβαία συμφέρουσας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ, τις επιχειρήσεις στην Συρία τις εκλαμβάνει ως συμβολή στη διατήρηση της ασφάλειας των τουρκικών συνόρων, θυμίζοντας, ότι αυτή η ασφάλεια απειλείται από την αποτυχία των συμμαχικών επιχειρήσεων να μειώσουν το ποσοστό των εδαφών που ελέγχονται από το “Ισλαμικό Κράτος”. Αντίθετα, αυτό αυξήθηκε.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε από δύο παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικά μαχητικά που επιχειρούν στην Συρία. Οι απαντήσεις της Ρωσίας δεν έπεισαν την Τουρκία, αλλά ούτε και το ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Νταβούτογλου, επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά οι δηλώσεις Ερντογάν ότι μπορεί να αγοράσει φυσικό αέριο από άλλες χώρες – αν και το “απεύχεται” – την ανέβασαν εκ νέου.

Στη πραγματικότητα, αυτό που ενοχλεί τόσο την Τουρκία, όσο και το ΝΑΤΟ, είναι η δηλωμένη στρατηγική της Ρωσίας, ότι ο μοναδικός νόμιμος στρατός που δρα αυτή τη στιγμή στην Συρία είναι ο κυβερνητικός. Συνεπώς, εμμέσως, στο ρωσικό “στόχαστρο” μπαίνουν και οι αντιπολιτευόμενες στο καθεστώς της Δαμασκού, ένοπλες ομάδες που υποστηρίζει η Δύση.

ΡωσίαΣυρίαΤουρκίαφυσικό αέριο