Τα "αποκαΐδια" της Κουντούζ "καίνε" (σ)τις Βρυξέλλες...

Με τα πραγματικά και πολιτικά “αποκαΐδια” του βομβαρδισμένου από τους Αμερικανούς νοσοκομείου των “Γιατρών χωρίς Σύνορα” στην Κουντούζ του Αφγανιστάν να “καίνε” ακόμα, με τα ρωσικά και αμερικανικά μαχητικά να προσπαθούν να μην συγκρουστούν στον ουρανό της Συρίας και το συριακό στρατό να έχει αναθαρρήσει από τη ρωσική αεροπορική υποστήριξη ξεκινώντας ευρείας κλίμακας χερσαία αντεπίθεση, οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Ουάσινγκτον επανέλαβε χθες ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ρωσία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ να τους χαρακτηρίζει «θεμελιώδες σφάλμα».

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένα αεροσκάφος της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ αναγκάστηκε να «αλλάξει την πορεία» του προκειμένου να μην πλησιάζει πολύ κοντά σε ρωσικό αεροπλάνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Η αμερικανική κυβέρνηση μίλησε εκ νέου πολύ προσεκτικά χθες για την υπόθεση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως έχει ζητήσει η Τουρκία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ληφθεί.

Παράλληλα, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε χθες μεγάλη χερσαία επιχείρηση στον «βορρά της επαρχίας Χάμα», στην κεντρική Συρία, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και πλέον του ρωσικού ναυτικού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας, η οποία έδωσε νέα δυναμική στην κυβέρνηση της Δαμασκού.

Πάντως, οι Υπουργοί θα κληθούν να αποφασίσουν και για ζητήματα όπως τη δημιουργία νέων επιτελικών δομών της Συμμαχίας σε Ουγγαρία και Σλοβακία, κυρίως μονάδων εκπαίδευσης και συντονισμού της προώθησης και ανάπτυξης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.

Ανάλογα κέντρα διοίκησης λειτουργούν ήδη σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Επιπλέον, οι Υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν το διπλασιασμό της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που θα φτάσει μέχρι και 40 χιλιάδες στρατιώτες, με αεροπορική και ναυτική υποστήριξη.

Θα συζητηθούν και μακροπρόθεσμα μέτρα “προσαρμογής” στις “νέες απειλές” στις οποίες η Συμμαχία περιλαμβάνει και τις «στρατιωτικές δραστηριότητες» της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την προσοχή των υπουργών θα διεκδικήσουν και οι “προκλήσεις” για την ασφάλεια της Συμμαχίας, από το Νότο.

Επιπλέον, οι Υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι δυνάμεις της Συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας διακόψει την, από την αρχή του έτους, τακτική χρήσης βίας μόνο για αυτοάμυνα, επιτέθηκαν στο νοσοκομείο των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” στην Κουντούζ.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση του περιστατικού. Ωστόσο, ο ίδιος δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του αφγανικού στρατού να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, καθ’ οδόν για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο, επισκέφθηκε το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) του ΝΑΤΟ, στην πόλη Mονς του Βελγίου, όπου και συναντήθηκε με τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), Φ. Μπρίντλοβ.

Ο Μπρίντλοβ επεσήμανε το γεγονός ότι «είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Υπουργός επισκέπτεται την έδρα της Συμμαχίας στα 63 χρόνια κατά τα οποία η χώρα σας είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Κατά τις συνομιλίες, «τονίστηκε ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, επισημάνθηκε η σημασία της χώρας μας ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έγινε εκτενής αναφορά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα».

ΑφγανιστάνΕΛΛΑΔΑΗΠΑΝΑΤΟΡωσίαΣυρία