"Μην ακούτε το Πεντάγωνο"

Η Ρωσία εξετάζει πολύ προσεκτικά την ακρίβεια των χτυπημάτων στην Συρία και στοιχεία για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού δεν υπάρχουν, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στην Νέα Υόρκη.

“Συναντηθήκαμε για τρίτη φορά και μιλήσαμε γι’ αυτό που συμφωνήθηκε από τους Προέδρους μας” πρόσθεσε. “Οι οδηγίες που λάβαμε είναι, η στρατιωτική συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές, να βρίσκεται σε επαφή και να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά επεισόδια” . “Συμφωνήσει ότι οι στρατιωτικοί θα αποκαταστήσουν επαφή πολύ σύντομα”.

Σημειώνοντας τις διαφορές Ρωσίας – ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική διαδικασία στη Συρία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέστησε την προσοχή στις κοινές θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει σύντομα συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Ο Τζον Κέρι μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής ακόμη και σήμερα συνάντησης σε στρατιωτικό επίπεδο για την εκτόνωση της σύγκρουσης στη Συρία.

“Έχουμε συμφωνήσει, κατά πάσα πιθανότητα αύριο (σσ σήμερα), αλλά σε κάθε περίπτωση όσο το δυνατόν συντομότερα, να υπάρξει συνάντηση με τη συμμετοχή στρατιωτικών για την εκτόνωση της σύγκρουσης», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μην αποκλείοντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τη μορφή συνεδρίου.

Ο Κέρι σημείωσε ότι μετέφερε στον Λαβρόφ τις ανησυχίες που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τους στόχους που πλήττονται στην Συρία. “Χρειαζόμαστε περισσότερη σαφήνεια για το θέμα αυτό», είπε.

Επιπλέον, δήλωσε ότι «συζητήσαμε μια σειρά από διαφορετικούς τρόπους για να προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα τέλος στη σύγκρουση.” “Αρκετές επιλογές θα συζητηθούν στο μέλλον. Πρέπει να τα συζητήσουμε στην Ουάσιγκτον”.

Πάντως ο Λαβρόφ προέτρεψε να μη λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια του Πενταγώνου για τις επιχειρήσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων ενάντια σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία.

«Όλα ειπώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μην ακούτε τις κατηγορίες του Πενταγώνου για τις αεροπορικές επιθέσεις» δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: TASS, ΑΠΕ

ΚΕΡΙΛαβροφΣυρία