Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη -περίπου ένα στους επτά- χρίζουν ανθρωπιστικής βοήθειας εφ’ όρου ζωής, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισημαίνοντας ότι όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. “Εξήντα εκατομμύρια απ΄αυτούς είναι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από την φρίκη του πολέμου. Άντρες γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι ξεσπιτώθηκαν εξαιτίας του πολέμου, τώρα αναζητούν άσυλο”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, αναμένεται σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υπερασπιστεί τη «άτεγκτη» γραμμή του και τα συρματοπλέγματα που έχει ορθώσει στα σύνορα, μία ομιλία που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους ηγέτες που συμμετέχουν στην 70η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Ορμπάν έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει και τα σύνορα με την Κροατία, απ’ όπου περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες, αφότου έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία.
Λίγες ώρες πριν την άφιξη του κ. Ορμπάν στη Νέα Υόρκη, η γερμανική κυβέρνηση κήρυξε ασφαλείς χώρες προέλευσης την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων και απέλασης, στο πλαίσιο γενικευμένης μεταρρύθμισης των κανόνων χορήγησης ασύλου για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων, προκειμένου το Βερολίνο να ανταποκριθεί καλύτερα στην προσφυγική κρίση. Τα σχετικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο. Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στους πρόσφυγες ώστε να καταστεί η χώρα «λιγότερο ελκυστική» για τους οικονομικούς μετανάστες.
Από την πλευρά της, η Ιαπωνία δια στόματος του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, διευκρίνισε ότι η βοήθεια της χώρας του προς τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες που έχουν εκτοπιστεί από την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου θα είναι οικονομική. Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, η χώρα του θα διαθέσει το ποσό των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κτίσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όπως διευκρίνισε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου θα αυξήσει τη βοήθεια στους πρόσφυγες κατά 810 εκατομμύρια δολάρια, τρεις φορές το ποσό που διέθεσε πέρυσι, ενώ για ειρηνικούς σκοπούς θα διαθέσει ακόμα 750 εκατομμύρια δολάρια. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί πρόσφυγες από τη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρυσι, η Ιαπωνία δέχτηκε μόλις 11 από τους πέντε χιλιάδες αιτούντες ασύλου. Για να δικαιολογήσει την κίνηση του Τόκιο, ο Άμπε διευκρίνισε ότι η χώρα του χρειάζεται να στηρίξει τους δικούς της εργαζόμενους με βήματα όπως η ενδυνάμωση περισσότερων γυναικών και μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων για εύρεση εργασίας.