Μπ. Ομπάμα: Θα διατεθούν 40.000 άτομα σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών

Τη δέσμευση 50 χωρών να διαθέσουν συνολικά 40.000 άτομα ειρηνευτικών δυνάμεων, που θα χρησιμοποιηθούν σε πιθανές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Επιπλέον ανέφερε πως αυτές οι χώρες θα διαθέσουν και ελικόπτερα, ιατρικές μονάδες, καθώς και εκπαίδευση και υλικό για να αντιμετωπιστούν οι βόμβες σε οδικές αρτηρίες, μετά το πέρας της συνόδου αρχηγών κρατών, της οποίας προήδρευσε. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι “ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να κάνουμε κάθε νέα ειρηνευτική επιχείρηση πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη”.

Η δέσμευση της Κίνας ήταν από τις μεγαλύτερες, με 8.000 στρατιώτες που προσφέρθηκε να διαθέσει ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινγκπίνγκ. Χθες ανταποκρίθηκαν αρκετές χώρες, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα στείλει 70 στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη της Σομαλίας και μέχρι 300 σε εκείνη του Νότιου Σουδάν.

Οι πέντε πρώτες χώρες σε διάθεση στρατιωτών και αστυνομικών στον ΟΗΕ είναι η Αιθιοπία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Ρουάντα, οι οποίες χθες δεσμεύτηκαν να στείλουν παραπάνω προσωπικό. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν 82 από τα 106.500 άτομα που έχουν σταλεί σε ειρηνευτικές αποστολές, ωστόσο όμως πληρώνουν πάνω από το 28% του προϋπολογισμού του οργανισμού, ο οποίος ξεπερνά τα 8,2 εκατομμύρια δολάρια.

ειρηνευτικές δυνάμειςΟΗΕΟμπάμα