ΟΗΕ: Ευθεία «σύγκρουση» Ομπάμα - Πούτιν για Συρία και Ουκρανία

«Σκληρή γλώσσα» κατά της Ρωσίας χρησιμοποίησε από το βήμα του ΟΗΕ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα  για να εισπράξει λίγο αργότερα την εξίσου σκληρή απάντηση του Ρώσου Προέδρου  Βλαντίμιρ Πούτιν από το ίδιο αυτό βήμα. Αν και οι δύο ηγέτες έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου ως προς τον κίνδυνο που υπάρχει πάντα να προκληθούν συρράξεις μεγάλης εμβέλειας ακόμη και παγκόσμιας κλίμακας, δήλωσαν και οι δύο έτοιμοι για συνεργασία με όλους για την αντιμετώπιση των παγκοσμίων προβλημάτων. Ομπάμα και Πούτιν θα έχουν ξεχωριστή διμερή συνάντηση τις επόμενες ώρες.

Ο Ομπάμα, για μια ακόμη φορά σε μια εμφανή απάντηση στο εσωτερικό των ΗΠΑ, υπεραμύνθηκε της χρήσης διπλωματικών μέσων για την επίλυση παγκοσμίων κρίσεων υποστηρίζοντας ότι καμία χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν μπορεί να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα.  Υπογράμμισε, δε, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με σειρά χωρών για ν’ αντιμετωπιστούν αυτές οι κρίσεις.

Χαρακτήρισε «επικίνδυνες» και ενάντιες στις αρχές του ΟΗΕ τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι στο βωμό της αντιμετώπισης ενός μεγάλου κακού δεν μπορεί να υποστηρίζεται ένα άλλο. Όπως είπε αυτήν την λογική εκφράζουν και ορισμένες παγκόσμιες μεγάλες δυνάμεις που θέλουν να αγνοηθούν οι διεθνείς κανόνες και να επιβληθεί η τάξη δια της στρατιωτικής δύναμης.

Κάνοντας ουσιαστικά ευθεία επίθεση κατά της Ρωσίας, ως παράδειγμα ο Ομπάμα έφερε εκείνους που θεωρούν στην λογική τους ότι πρέπει να υποστηριχθούν «τύραννοι όπως ο Μπάσαρ αλ Άσαντ που σφαγιάζει αθώους πολίτες επειδή η εναλλακτική απέναντί του είναι σίγουρα χειρότερη» προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σε τίποτε ν’ απολογηθεί όσον αφορά στην βία του ISIS. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ασκήσει κτηνώδη βία στον λαό του δεν μπορεί να ενοποιήσει το συριακό έθνος, είπε ακόμη, αναφερόμενος στον κ. Άσαντ. Καταφέρθηκε ακόμη εναντίον όσων «διαστρεβλώνουν το μήνυμα του Ισλάμ», εκτρέποντάς το σε τρομοκρατία.

Επίσης, συνέχισε την επίθεσή του κατά της Μόσχας λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν ν’ ανεχθούν να παραβιάζεται βάναυσα η εδαφική ακεραιότητα ενός κυρίαρχου έθνους, αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Μέσα από τα συντρίμμια που δημιούργησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με δεκάδες έθνη ώστε να αποφευχθεί ένας τρίτος. Η πορεία της ανθρωπότητας προς την πρόοδο κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε ο κ. Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι κανένα έθνος δεν είναι απόλυτα ασφαλές έναντι της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι το εμπάργκο κατά της Κούβας πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, σημείο στο οποίο οι ευρισκόμενοι στην αίθουσα τον χειροκρότησαν.

Παίρνοντας το λόγο λίγο μετά τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «απάντησε» στον Αμερικανό Πρόεδρο λέγοντας ότι η «εξαγωγή των λεγόμενων δημοκρατικών επαναστάσεων» σε σειρά από χώρες συνεχίζεται και η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται ανίκανη να μάθει από τα λάθη της. Ως παράδειγμα, έφερε την αραβική «άνοιξη» λέγοντας ότι οι λαοί όντως επιθυμούσαν αλλαγές «αλλά τελικά πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα;»

Αντί για «θρίαμβο της δημοκρατίας έχουμε βία και κοινωνική καταστροφή» και κανένας δεν νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στη ζωή, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι δράσεις που αναλαμβάνονται χωρίς να προϋπάρχει απόφαση του ΟΗΕ θα μπορούσαν να καταστρέψουν το παγκόσμιο σύστημα διεθνών σχέσεων υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρνοντας ως παράδειγμα τις επεμβάσεις σε Ιράκ, Λιβύη κ.ο.κ, τις οποίες χρησιμοποίησε και ως «απάντηση» στις επικρίσεις για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί στη βάση μιας ευρύτερης συναίνεσης για την περαιτέρω ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών με όλους τους εταίρους. Αλλά πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες να υποσκαφθεί η εξουσία και η νομιμοποίηση του ΟΗΕ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος διεθνών σχέσεων» είπε.

Επίσης, ανοιχτά ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε μια εντελώς διαφορετική άποψη για τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί στο θέμα της Συρίας. «Θα ήταν πελώριο λάθος να μην συνεργαστούμε με την συριακή κυβέρνηση» ξεκαθάρισε.

Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ευρύτερης αντι-τρομοκρατικής συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπου τα μουσουλμανικά κράτη θα παίζουν τον πρώτο ρόλο. «Πρέπει πραγματικά να αναγνωρίσουμε ότι μόνον οι Ένοπλες Δυνάμεις του Άσαντ και οι Κούρδοι παλεύουν πραγματικά κατά του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία» τόνισε.

Πηγή: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Russia Today

 

Γενική Συνέλευση ΟΗΕΟΗΕομιλίαΟμπάμαΠΟΥΤΙΝ