Την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό συμβούλιο κέρδισαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κατά τις χθεσινές, τοπικές εκλογές, γεγονός που εντείνει τους “τριγμούς” της κυριαρχίας της Μαδρίτης σε αυτή την “ανυπάκουη” επαρχία της.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός “Junts pel Si” (Μαζί για το Ναι) κέρδισε 62 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο αυτής της εύπορης βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας, ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες. Μαζί συγκεντρώνουν το 47,33% των ψήφων.
“Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία”, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας μετά την καταμέτρηση του 70,78% των ψήφων, απευθυνόμενος σε 2.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελόνης. “Κερδίσαμε”, πρόσθεσε σε τέσσερις γλώσσες –στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.
Οι δύο αποσχιστικοί συνασπισμοί έχουν δηλώσει ότι θα ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει.
Η DW σχολιάζει, ότι αν και τα δύο αυτά κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας εκπροσωπούν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές κατευθύνσεις – το κόμμα του Μας ανήκει στην εθνικιστική δεξιά, ενώ το CUP χαρακτηρίζεται ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς – είχαν συμφωνήσει προεκλογικά να συμμαχήσουν προκειμένου να οδηγήσουν Καταλονία στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, και μάλιστα εντός 18 μηνών.
Ωστόσο η κυβέρνηση της Μαδρίτης απορρίπτει σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο με την αιτιολογία ότι αντίστοιχες διαδικασίες απόσχισης αντίκεινται ευθέως στο ισπανικό Σύνταγμα. Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μάλιστα έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν τα αποσχιστικά σχέδια της τοπικής κυβέρνησης θα κινηθεί εκ νέου δικαστικά, προκειμένου να κρατήσει τη χώρα ενωμένη.
Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα απαγορεύεται η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ανεξαρτητοποίηση περιοχής. Αυτό επιβεβαίωσε ρητά και το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο με σχετική απόφαση το 2014. Για το λόγο αυτό τα κόμματα που τάσσονται υπέρ αυτής της επιλογής επέλεξαν να οδηγήσουν τους Καταλανούς σε εκλογές, οι οποίες έλαβαν de facto δημοψηφισματικό χαρακτήρα.
Οι κάτοικοι της Καταλονίας αντιπροσωπεύουν το 16% του ισπανικού πληθυσμού, και η τοπική οικονομία εισφέρει το 1/5 της συνολικής ισπανικής παραγωγής. Οι αποσχιστικές τάσεις ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά το 2008, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κρίσης που έπληξε έντονα την ισπανική οικονομία.