«Τους απήγαγαν ζωντανούς, τους θέλουμε ζωντανούς!»

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Μεξικό στο πλευρό των γονιών των 43 αγνοούμενων φοιτητών κατά την πρώτη επέτειο από την εξαφάνισή τους, μια τραγωδία που έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση και έχει πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης του προέδρου Πένια Νέτο.

«Τους απήγαγαν ζωντανούς, τους θέλουμε ζωντανούς!», φώναζαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε αυτή την «πορεία αγανάκτησης», η οποία ξεκίνησε από την προεδρική κατοικία στο Λος Πίνος και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Σοκάλο στο ιστορικό κέντρο του Μεξικού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι γονείς των 43 φοιτητών, που έφτασαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα από την πολιτεία Γκερέρο, έκαναν απεργία πείνας επί 43 ώρες. Ο Μεξικανός Πρόεδρος Πένια Νέτο δέχθηκε τις οικογένειες των αγνοούμενων για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο για να τους πει ότι συνεχίζεται η έρευνα.

Οι 43 αγνοούμενοι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου από διεφθαρμένους αστυνομικούς στην Ιγουάλα της πολιτείας Γκερέρο πριν παραδοθούν σε μέλη της συμμορίας Guerreros Unidos υπό την υποκίνηση του δημάρχου της πόλης. Στη συνέχεια δολοφονήθηκαν όλοι και τα πτώματά τους κάηκαν και πετάχθηκαν σε ένα ποτάμι, σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών συλληφθέντων που φέρονται να συμμετείχαν στο μακελειό αυτό.

Όπως θυμίζει το toperiodiko.gr στις 26 Σεπτεμβρίου 2014,  περισσότεροι από 100 φοιτητές του Κολλεγίου Ραούλ Ισίντρο Μπούργος για δασκάλους, στην πόλη Τίξτλα της επαχίας Γκερέρο, ξεκίνησε για την Ιγουάλα προκειμένου να συμμετάσχει σε διαμαρτυρία για τις κυβερνητικές πρακτικές χρηματοδότησης και προσλήψεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στηρίζει τα αστικά κολέγια και όχι τα επαρχιακά. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το συγκεκριμένο κολέγιο όπως και άλλα 16 επαρχιακά κολέγια, θεωρούνται προπύργια της αριστεράς με έντονη κινηματική δράση, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην μεξικανική επανάσταση πριν από περίπου ένα αιώνα.

Στόχος των φοιτητών ήταν να διακόψουν σχετική εκδήλωση στην Ιγουάλα για να προβάλλουν τα αιτήματά τους. Στην εκδήλωση κεντρικό ρόλο είχε και η σύζυγος του δημάρχου της Ιγουάλα, Μαρία ντε Άνχελες Πινέδα Βίγια, η οποία ξεκινούσε την εκστρατεία της για να διαδεχτεί τον άντρα της στην δημαρχία, τον Χοσέ Λουίς Αμπάρκα Βελάσκες. Οι φοιτητές φαίνεται ότι δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, καθώς συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία με εντολή, όπως αποδείχτηκε αργότερα, το ίδιου του Βελάσκες και της συζύγου.

απαγωγήμεξικόφοιτητές