BBC: Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε πολιτική απομόνωση

Λείπουν από τη χώρα οι φίλοι σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο

Σε μια απομόνωση στη διεθνή πολιτική σκηνή οδηγεί τη χώρα του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το BBC.

O ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Κωνσταντινούπολη, Μαρκ Λόουεν, σε εκτενές του άρθρο σημειώνει πως «κατά τη διάρκεια της 11χρονης θητείας του ως πρωθυπουργός, η Τουρκία ήρθε επιτέλους στο διεθνές προσκήνιο. Ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αύξησε τη διπλωματική παρουσία της, ιδιαίτερα στην Αφρική. Η μεγαλύτερη της πόλη, η Κωνσταντινούπολη, έχει σήμερα ένα απ’ τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου με μια αεροπορική εταιρεία [σ.σ: την Turkish Airlines] που πετάει σε περισσότερους προορισμούς από οποιαδήποτε άλλη. Αλλά τους τελευταίους μήνες, ίσως τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, τα πράγματα έχουν πάρει αρνητική τροχιά: οι διάφοροι πολιτικοί ανά τον κόσμο εξακολουθούν να κάνουν στάση στην Τουρκία, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να φτάνει αυτή την βδομάδα.

Ωστόσο σήμερα της Τουρκίας της λείπουν οι φίλοι», φέρνοντας ως τρανό παράδειγμα το εξής: «όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε τον περασμένο μήνα για τα νέα μη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία ήταν σίγουρη ότι θα εξασφαλίσει μια έδρα. Ωστόσο, έχασε από την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία. Ήταν ένα, ταπεινωτικό χαστούκι για τον Ερντογάν».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «όλα ξεκίνησαν με την Αραβική Άνοιξη: τότε που η Τουρκία έπαιξε λάθος τα «χαρτιά» της, υποστηρίζοντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και ποντάροντας πάνω στην ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία. Πλέον, η Τουρκία δεν έχει πρεσβευτή στο Κάιρο κι ο Ερντογάν έχει καταγγείλει τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι, ως έναν «μη δημοκρατικά εκλεγμένο τύραννο. Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις της με το Ιράκ, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία έχουν αποδυναμωθεί, ενώ και η πάλαι ποτέ στρατηγική της σχέση με το Ισραήλ είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς ο πρέσβης στο Τελ Αβίβ έχει αποσυρθεί, και ο Ερντογάν έχει στο πρόσφατο παρελθόν συγκρίνει τον βομβαρδισμό της Γάζας με «μια γενοκτονία που θυμίζει το Ολοκαύτωμα».

Αλλά ακόμη και οι σχέσεις με παλιούς συμμάχους όπως είναι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τέλμα. Καθώς η Ουάσιγκτον συγκροτούσε μια συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, η Τουρκία προτίμησε να περιθωριοποιηθεί, αρνούμενη να αφήσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για αεροπορικές επιδρομές. Τον περασμένο μήνα, λίγες ώρες αφού ο Ερντογάν προειδοποίησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μην εξοπλίσει τους Κούρδους στη Συρία, οι ΗΠΑ τους παρέδωσαν όπλα: πιο ξεκάθαρη δε θα μπορούσε να γίνει η στάση των ΗΠΑ απέναντι τον Ερντογάν».

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=652393

 

BBCΤαγίπ ΕρντογάνΤουρκία