"Είμαι κι εγώ παιδί μεταναστών"

Η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η οικονομική ανισότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Πάπα Φραγκίσκου, στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, την πρώτη μέρα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες χθες να βοηθήσουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και επαίνεσε τις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, καλώντας τες «ενθαρρυντικές».

Το ΑΠΕ υπενθυμίζει ότι πριν μερικούς μήνες ο πάπας έθεσε το περιβάλλον ως μια από τις προτεραιότητές του με την έκδοση μιας εγκυκλίου-σταθμού στην εκκλησία.

Διαβάζοντας αργά ένα κείμενο στα αγγλικά κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του στο Λευκό Οίκο, ο Πάπας είπε: «Μου φαίνεται και εμένα ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί πια να αφεθεί για μια μελλοντική γενιά. Όσον αφορά τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού, ζούμε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας».

Στις δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο περιέγραψε τον εαυτό του ως παιδί μιας ιταλικής οικογένειας μεταναστών στην Αργεντινή. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ως επισκέπτης στη χώρα αυτή», είπε στο ακροατήριό του, «η οποία κτίστηκε κυρίως από τέτοιες οικογένειες».

ΗΠΑΛευκός ΟίκοςΠάπας Φραγκίσκος