Πλειοψηφικά εμφανίζονται τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ενόψει των τοπικών κοινοβουλευτικών εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Επικεφαλής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε, ότι αν η Καταλονία αποσπαστεί από την Μαδρίτη, τότε αυτομάτως θα αποκλειστεί και από την Ευρωζώνη και οι τράπεζές της δεν θα μπορούν να επωφελούνται των χρηματοδοτικών εισροών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αντίθετα, σε δηλώσεις στο Russia Today, η επικεφαλής της οικονομικής σχολής του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, Ελιζέντα Παλουσιέ, εκτιμά ότι η έξοδος της Καταλονίας από την κρατική δομή της Ισπανίας, θα είναι προς όφελος της πρώτης.
Οι ντόπιοι τραπεζίτες πάντως φαίνεται ότι “τσίμπησαν” από τις απειλές της Μαδρίτης και δύο από τις μεγαλύτερες καταλανικές τράπεζες απειλούν με τη σειρά τους ότι θα μετακομίσουν τις έδρες τους, αν επιλεγεί η ανεξαρτησία.
Στο “γαϊτανάκι” των απειλών συμμετέχει και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε ότι η Καταλονία θα πιάσει την τελευταία θέση στη σειρά των χωρών που αιτούνται είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μέρκελ με τη σειρά της λέει ότι ότι η ΕΕ έχει συμβάσεις και συμφωνίες που “είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε” και οι οποίες εγγυώνται την κυριαρχία των κρατών – μελών της.
Για την κα Παλουσιέ πάντως η Ισπανία κάνει ακριβώς το ίδιο που έκανε και η Βρετανία τις 10 τελευταίες μέρες πριν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. “Η βρετανική τακτική έφερε αποτέλεσμα και οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας νίκησαν. Ωστόσο, νομίζω, ότι οι Καταλονοί είναι καλύτερα προετοιμασμένοι έναντι ανάλογων απειλών, διότι εκτίθενται σε αυτές ήδη τρία χρόνια”.
Προσθέτει, ότι η Καταλονία προσφέρει στην Ισπανία το 19% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, το 20% των φόρων και το 26% των ισπανικών εξαγωγών, αλλά λαμβάνει μόλις το 11% των κρατικών δαπανών. “Είναι προφανές ότι η ανεξαρτησία θα είναι προς όφελος της Καταλονίας” καταλήγει η οικονομολόγος.