Μπορεί μόλις τον περασμένο Αύγουστο να συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου σε όλα τα μέτωπά του – είχε προηγηθεί στις 9 Μαΐου η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας – ωστόσο, η Γερουσία της χώρας, σε μια ιστορική απόφαση, υπερψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει δράση του στρατού εκτός συνόρων, για πρώτη φορά μετά το 1945.
Είχε προηγηθεί η υπερψήφιση από την Κάτω Βουλή.
Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιαπωνία είχε εγγράψει στο Σύνταγμα «δικλείδα ειρήνης» που απαγόρευε την χρήση στρατιωτικής βίας στο εξωτερικό εκτός από περιπτώσεις «αυτοάμυνας».
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, έκανε λόγο για αναγκαία αλλαγή, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που αναδύονται.
«Η νομοθεσία είναι απαραίτητη για προστατευθούν οι πολίτες της Ιαπωνίας και ο ειρηνικός τρόπος ζωής τους. Πιστεύω πως η νομική βάση για να παραδώσουμε μια ειρηνική χώρα στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές έχει μπει» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.
«Είναι λάθος το ότι η κυβέρνηση αγνόησε όλες τις αντιρρήσεις και πέρασε το νόμο. Αυτό έχει τρομάξει το φιλειρηνικό Σύνταγμα της χώρας και τη δημοκρατία» δήλωσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Το νομοσχέδιο προκάλεσε μαζικές κινητοποιήσεις από Ιάπωνες πολίτες που διαμαρτύρονται ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και μπορεί να παρασύρει την χώρα σε πολεμικές συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ, μετά από 70 χρόνια ειρήνης.
Οι ΗΠΑ έχουν καλωσορίσει τις αλλαγές, αλλά η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα την ενόχληση της.