Στην Κροατία μεταφέρθηκε η ένταση με τους πρόσφυγες - Σε ετοιμότητα ο στρατός

Ένταση επικρατεί στην Κροατία και συγκεκριμένα στην πόλη Τόβαρνικ, όπου χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν επί ώρες προκειμένου να επιβιβαστούν σε τρένα για να μεταβούν στο Ζάγκρεμπ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι πρόσφυγες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και ορισμένα άτομα κατέρρευσαν μέσα στην ένταση.

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε στη συνέχεια, αλλά αργότερα πρόσφυγες έσπασαν ξανά τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν προς τις σιδηροδρομικές γραμμές και τα γύρω χωράφια. «Θέλουν να μας πάνε σε καταυλισμούς, αλλά εμείς δεν το θέλουμε αυτό» είπε ένας άνδρας στο πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το in.gr, περίπου εκατό μέλη των δυνάμεων καταστολής κρατούσαν το πλήθος μακριά από τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς αρκετοί πρόσφυγες απειλούσαν να ξεκινήσουν το ταξίδι για το Ζάγκρεμπ, περπατώντας στις ράγες. Η κυβέρνηση έστειλε λεωφορεία, σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει την κατάσταση.

Οι πρόσφυγες περίμεναν επί τουλάχιστον 12 ώρες στην πόλη Τόβαρνικ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε τρένα, στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία.

Οι συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα της χώρας με την Σερβία στοίχισαν τη ζωή σε έναν πρόσφυγα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι πρόσφυγες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν θέσεις στο τρένο που διέθεσαν οι κροατικές αρχές για να μεταφέρει την ομάδα των προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν στη συμπλοκή, ενώ ένας από τους πρόσφυγες διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, ζήτησε από τον στρατό να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να υπερασπιστεί, εάν χρειαστεί, τα σύνορα από τους πρόσφυγες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Hina. Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους πρόσφυγες, λέει ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, σημειώνοντας ότι 6.500 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Οστόγιτς είπε ότι η Κροατία θα παρέχει ασφαλή δίοδο στους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στα κέντρα υποδοχής κοντά στο Ζάγκρεμπ, αλλά σημείωσε ότι όσοι δεν καταθέτουν αίτηση ασύλου θα θεωρούνται παράνομοι μετανάστες. «Η Κροατία δεν είναι ικανή να δεχθεί περισσότερους ανθρώπους» είπε ο υπουργός από την πόλη Τόβαρνικ, σημείωσε, λέγοντας μάλιστα σε εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ: «Είναι δικό σας πρόβλημα».

«Όταν είπαμε πως ετοιμάζονται διάδρομοι, εννοούσαμε έναν διάδρομο από το Τοβάρνικ προς το Ζάγκρεμπ» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Κροατία δεν θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να προχωρήσουν απλώς βόρεια προς τη Σλοβενία.

Οι πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί σε σημείο που βρίσκεται τουλάχιστον 12 χιλιόμετρα μακριά από ναρκοπέδιο που βρίσκεται στην περιοχή από τον πόλεμο. Η Διεθνής Εκστρατεία Απαγόρευσης Ναρκοπεδίων, σε επιστολή της στον Guardian, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την παρουσία των ναρκοπεδίων κοντά στα σύνορα, στα σημεία όπου συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες. Η Εκστρατεία έχει δώσει στη δημοσιότητα χάρτες που δείχνουν τις περιοχές όπου βρίσκονται οι νάρκες.

Ειδικές μονάδες της κροατικής αστυνομίας πήραν θέσεις γύρω από ξενοδοχείο σε προάστιο της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ όπου στεγάζονται εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα από τα μπαλκόνια.

Κροατίαπρόσφυγες