Σοβαρά επεισόδια με πρόσφυγες στα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας (video)

Επεισόδια σημειώνονται στα σύνορα Ουγγαρίας και Σερβίας όπου οι ουγγρικές δυνάμεις ασφαλείας απωθούν με δακρυγόνα και αντλίες νερού πρόσφυγες που βρίσκονται στην σερβική πλευρά των συνόρων.

Ανταποκριτής του BBC ανέφερε ότι κάποιου είδους πυροβολισμοί ακούστηκαν και τρία ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο. Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν τους πρόσφυγες να ρίχνουν νερό στα μάτια τους και να προσπαθούν να καλύψουν το πρόσωπό τους από τα δακρυγόνα.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι οπλισμένοι με σωλήνες και ξύλα στην σερβική πλευρά των συνόρων που πετούν πέτρες σε αστυνομικούς και προσπαθούν να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος. Μία επιθετική ομάδα άγνωστων παράνομων μεταναστών προσπαθεί να εισέλθει στην Ουγγαρία».

Φράχτης και συρματόπλεγμα εμποδίζουν τους πρόσφυγες να μεταβούν στην Ουγγαρία, ενώ περισσότεροι από 100 αστυνομικοί έχουν σταλεί στα σύνορα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι ουγγρικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα όταν ομάδα προσφύγων επιχείρησε να περάσει τα σύνορα και εκφράζει την καταδίκη της.

Σήμερα, Τετάρτη, ήρθε και η πρώτη καταδίκη πρόσφυγα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της Ουγγαρίας. Ουγγρικό δικαστήριο έκρινε ένοχο έναν Ιρακινό επειδή «πέρασε παράνομα τα σύνορα». Το δικαστήριο ζήτησε την απέλαση του άνδρα και του απαγόρευσε την είσοδο στην Ουγγαρία για έναν χρόνο. Ο άνδρας αναμένεται να επιστρέψει στη Σερβία, ενώ καλείται να πληρώσει και δικαστικά έξοδα.

Η Βουδαπέστη εμποδίζει τη διέλευση στους μετανάστες, έχοντας υψώσει φράκτη.  Χιλιάδες πρόσφυγες πλέον κατευθύνονται στην γειτονική Κροατία. Το Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε ότι θα ταυτοποιήσει τους πρόσφυγες και θα τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους δυτικά. Σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών, λεωφορεία έχουν σταλεί στα σύνορα για να μεταφέρουν πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής. Περισσότεροι από 370 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα Σερβίας – Κροατίας, ανάμεσά τους και 73 παιδιά. Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς, να αιτηθεί το Ζάγκρεμπ σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσέρκιν, δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στην επόμενη εβδομάδα για το προσφυγικό.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς η Αυστρία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Σλοβενία. Σε ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία προχωρεί ήδη κσι η Γερμανία. Η Σλοβακία, δε, από την πλευρά της,  προειδοποίησε, εκ νέου, ότι δεν προτίθεται να δεχτεί υποχρεωτικές ποσοστώσεις, όπως προτείνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

επεισόδιαΟυγγαρίαπρόσφυγεςΣερβίασύνορα