Συρία: Η Μόσχα είχε προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο με αποχώρηση Άσαντ αλλά η Δύση το απέρριψε

Η Μόσχα πρότεινε πριν από τρία χρόνια να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας, μία πρόταση που η Δύση απέρριψε, δηλώνει ο πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας και Νομπελίστας Ειρήνης Μάρτι Αχτισάαρι στην εφημερίδα The Guardian.

Ο Αχτισάαρι, ο οποίος εκείνη την εποχή συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους αντάρτες, σημείωσε ότι η Δύση απέτυχε να κάνει πράξη την πρόταση.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, σημειώνει το δημοσίευμα στο in.gr, που αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Guardian, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, οδηγώντας σε μία πρωτοφανή προσφυγική κρίση, τη μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Αχτισάαρι, μιλώντας στον Guardian, αναφέρει ότι συμμετείχε σε συνομιλίες με εκπροσώπους από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2012.

Είπε ότι στη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, ο ρώσος Πρεσβευτής Βιτάλι Τσέρκιν ανέπτυξε ένα σχέδιο τριών σημείων, το οποίο περιλάμβανε την πρόταση να εγκαταλείψει ο Άσαντ την εξουσία, κάποια στιγμή μετά την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ήταν τόσο πεπεισμένες ότι ο Άσαντ θα έπεφτε από την εξουσία, ώστε αγνόησαν την πρόταση. «Ήταν μία ευκαιρία που χάθηκε το 2012» είπε ο Αχτισάαρι σε συνέντευξή του.

Επισήμως, η Ρωσία στηρίζει τον Άσαντ στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία -που διαρκεί εδώ και 4,5 χρόνια- επιμένοντας ότι η απομάκρυνσή του δεν μπορεί να αποτελεί τμήμα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σήμερα, Τρίτη, ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς Άσαντ και κάλεσε και άλλες χώρες να στείλουν στη ρωσική κυβέρνηση «στρατιωτικο-τεχνική βοήθεια».

ΑχτισάαριΒρετανίαΓαλλίαειρηνευτική πρότασηΗΠΑΜπασάρ Αλ ΆσαντΡωσίαΣυρία