Η Σερβία δεν θα δεχθεί την αντίστροφη ροή μεταναστών από την Ουγγαρία, και θα μπορούσε να στείλει στρατό στα σύνορα για να αποτρέψει κάτι τέτοιο, είπε αργά χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Νενάντ Ιβανίσεβιτς.
“Αν θέλουν [οι Ούγγροι] να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία το στρατό της στα σύνορα,” φέρεται να είπε ο Ιβανίσεβιτς στο σταθμό Β92 και αναμεταδίδει ο “ΣΚΑΪ”.
Η Βουδαπέστη έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά νόμων τα μεσάνυχτα προς Τρίτη για μεγαλύτερο έλεγχο στα σύνορα στο μέσον της μεταναστευτικής κρίσης, θέτοντας ποινές φυλάκισης για παράνομη είσοδο στη χώρα. Η νέα νομοθεσία εισαγάγει τριετή φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και μέχρι πέντε χρόνια για καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα ανεγερμένου φράχτη στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Σήμερα αναμένεται ότι η κυβέρνηση του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μπορεί να ανακοινώσει κατάσταση κρίσης, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αποστολή στρατού στα σύνορα.
Ο Υπουργός Εργασίας Αλεκσάνταρ Βούλιν είπε στον σερβικό ραδιοσταθμό RTS χθες ότι θα στηθούν κέντρα υποδοχής μεταναστών σε τέσσερις πόλεις γιατί αναμένεται ότι μετά τα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή από την Ουγγαρία, οι μετανάστες θα ξοδέψουν περισσότερο χρόνο στη Σερβία. Ήδη, είπε, λόγω των αυστηρότερων μέτρων της Ουγγαρίας ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζει την Σερβία έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%.
“Η Σερβία ελέγχει την κατάσταση στα σύνορά της και όλοι οι μετανάστες θα χρειαστεί, όπως και πριν, να περάσουν τις διαδικασίες, από ιατρικές μέχρι νομικές,” είπε ο Βούλιν, προσθέτοντας ότι αντιπρόσωποι της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα συναντιώνταν χθες “για να συζητήσουν το άνοιγμα ενός μεγαλύτερου κέντρου υποδοχής στο Βελιγράδι.”
“Δεν θα επιτρέψουμε να πεθάνει κανείς από το κρύο,” είπε ο Βούλιν.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η μόνη λύση για την μεταναστευτική κρίση θα ήταν για την ΕΕ “να παρουσιάσει ξεκάθαρα το σχέδιό της, γιατί οι ατομικές λύσεις κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη σε άλλες χώρες.”
“Από την αρχή, η Σερβία πρότεινε: Καλέστε μας, συμπεριλάβετέ μας, παρότι δεν είμαστε μέλος της ΕΕ – αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, ίσως αυτό θα μπορούσε να λυθεί, ή ακόμα [να λυθεί] εκτός συνόρων της ΕΕ,” είπε ο Βούλιν.