Το Οντάριο προτίθεται να δεχθεί 5.000 Σύρους πρόσφυγες έως το τέλος του έτους και αντίστοιχο αριθμό του χρόνου, δήλωσε η Πρωθυπουργός της επαρχίας του Καναδά Καθλίν Γουάιν, η οποία ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά να διευκολύνει τα σχέδιά της.
Το Οντάριο, η πιο πολυπληθής επαρχία του Καναδά, «ζητεί σε αυτό το στάδιο μια απάντηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την υποδοχή 5.000 προσφύγων ως το τέλος του έτους», δήλωσε η κ. Γουάιν. Μπροστά στη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ο κόσμος θέλει να κάνει περισσότερα και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», τόνισε η ίδια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Πρωθυπουργός του Οντάριο ζήτησε επίσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για να δοθεί το καθεστώς πρόσφυγα σε χιλιάδες μετανάστες, μια τυπική διαδικασία απαραίτητη για την υποδοχή τους στον Καναδά. «Ως το τέλος του 2016 στόχος του Οντάριο είναι να δεχθεί 10.000 από αυτούς τους πρόσφυγες», τόνισε η κ. Γουάιν.
Μία εβδομάδα νωρίτερα η κυβέρνηση του Κεμπέκ είχε ανακοινώσει ότι θα δεχθεί 3.650 Σύρους πρόσφυγες ως το τέλος Δεκεμβρίου, ζητώντας και εκείνη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες. Εδώ και δύο εβδομάδες η μεταναστευτική κρίση έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, με την απερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση του Καναδά να δέχεται επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης.
Το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (αριστερά) έχει δεσμευθεί ότι, αν εκλεγεί, θα φροντίσει ώστε ο Καναδάς να δεχθεί 46.000 πρόσφυγες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων 10.000 ως το τέλος του έτους. Το Φιλελεύθερο Κόμμα (κέντρο) δεσμεύθηκε να δεχθεί αμέσως 25.000 πρόσφυγες, ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση επιμένει στις 10.000, το ποσοστό που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ για φέτος από τον Καναδά.
Στο μεταξύ η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα έκτακτο ταμείο για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες της Συρίας. Το ποσό που θα δοθεί στο ταμείο αυτό θα είναι ίσο με το ποσό των ιδιωτικών δωρεών που έχουν κάνει οι Καναδοί, διευκρίνισε χθες ο Κρίστιαν Παραντί υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης. Η καναδική βοήθεια θα δοθεί στους πρόσφυγες μέσω του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων, «όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος», εξήγησε ο ίδιος.