Η κυβέρνηση της Βρετανίας προτίθεται να υποδεχθεί 15.000 σύρους πρόσφυγες, ενώ ελπίζει να εξασφαλίσει την έγκριση των κοινοβουλευτικών για να συμμετάσχει στα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του «σατανικού» καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, προκειμένου να αντιμετωπίσει σε βάθος την προσφυγική κρίση, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους την Κυριακή οι Times του Λονδίνου.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως αναφέρει το in.gr, δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας να ασχοληθεί πιο ενεργά με προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Σε συνέντευξή του στον Observer, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάριο Πρόντι ασκεί δριμεία κριτική στη στάση που έχει κρατήσει έως σήμερα η βρετανική κυβέρνηση στο προσφυγικό και προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειές της στις διαπραγματεύσεις του Κάμερον με τις Βρυξέλλες εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η φωτογραφία του νεκρού προσφυγόπουλου, του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι που ξέβρασε νεκρό το κύμα σε παραλία της Αλικαρνασσού, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να επεκτείνει το βρετανικό πρόγραμμα υποδοχής ευάλωτων προσώπων.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης, ο Κάμερον ελπίζει επίσης να πείσει τους βουλευτές των Εργατικών να ταχθούν υπέρ των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία σε μια ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο στις αρχές του επόμενου μήνα, αναφέρεται στους Times.
Η Βρετανία υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 216 σύρους πρόσφυγες, ενώ από την αρχή του εμφυλίου, το 2011, έχει χορηγηθεί άσυλο σε περίπου 5.000, αριθμός πολύ μικρότερος από εκείνους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Σουηδία ή η Γαλλία. Η Βρετανία είχε επιλέξει να μη συμμετέχει στο σύστημα της κατανομής αιτούντων άσυλο βάσει ποσοστώσεων στην ΕΕ, παρά τις εκκλήσεις για μια πιο ισομερή κατανομή των προσφύγων.
Την Κυριακή, ο Κάμερον εξασφάλισε την υποστήριξη του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι και επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας Τζορτζ Κάρεϊ όσον αφορά τη συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της ISIS. Η Βρετανία πρέπει να συμβάλει να «συντριβεί» το Ισλαμικό Κράτος και μπορεί να είναι απαραίτητο να γίνουν «αεροπορικά πλήγματα», έγραψε ο Κάρεϊ στην εφημερίδα Sunday Telegraph.
«Δεν θεωρώ ότι αρκεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους καταυλισμούς των προσφύγων στη Μέση Ανατολή. Χρειάζονται περισσότερο νέες στρατιωτικές και διπλωματικές προσπάθειες για να συντριβεί η διπλή απειλή του Ισλαμικού Κράτους και της Aλ Κάιντα μια για πάντα», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος.