Η 29χρονη Νιλουφέρ Ντεμίρ εργάζεται εδώ και 12 χρόνια για το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA και είναι ανταποκρίτρια στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Σε αυτή τη μικρή παραθαλάσσια τουριστική πόλη στη δυτική Τουρκία συρρέουν τώρα οι πρόσφυγες, επιχειρώντας το πέρασμα στην Κω, σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων.
Το κύμα των προσφύγων έχει αλλάξει την πορεία των πραγμάτων – και την δουλειά της φωτογράφου. Αλλά η Ντεμίρ δεν φανταζόταν ότι η εικόνα του μικρού Αϊλάν, ενός παιδιού από την Συρία που ξεβράστηκε πνιγμένο στην παραλία θα έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και θα δημοσιευόταν σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες του κόσμου. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde μίλησε τηλεφωνικώς με την φωτογράφο:
Διστάσατε να τραβήξετε αυτή η φωτογραφία;
«Ημουν πολύ σοκαρισμένη στην αρχή, αλλά συνήλθα γρήγορα. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να αποτυπώσω με τον φακό το δράμα αυτών των ανθρώπων. Επρεπε να τραβήξω αυτή την φωτογραφία, και δεν δίστασα άλλο. Τράβηξα μια ολόκληρη σειρά από εικόνες. Λυπόμουν βαθιά επειδή ήταν το νεκρό σώμα ενός παιδιού, αλλά θα μπορούσε να είναι το σώμα ενός ενήλικα, και έχω ήδη φωτογραφήσει νεκρούς πρόσφυγες αρκετές φορές.
Ο άνθρωπος που κρατάει το παιδί στην αγκαλιά του στη φωτογραφία είναι ένας χωροφύλακας, ο οποίος κάνει την πρώτη αυτοψία όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στις πρώτες εικόνες βλέπουμε το παιδί μόνο του, επειδή ο χωροφύλακας έφτασε λίγα λεπτά αργότερα».
Είχατε συνειδητοποιήσει, την ώρα που φωτογραφίζατε, ότι ήταν μια τόσο δυνατή εικόνα;
«Οχι, καθόλου. Και σήμερα νιώθω ένα μείγμα θλίψης και ικανοποίησης … είμαι ευτυχής που μπόρεσα να δείξω αυτή την εικόνα σε τόσο πολλούς ανθρώπους, που ήμουν μάρτυρας σε αυτή την συγκλονιστική στιγμή, αλλά από την άλλη πλευρά, θα προτιμούσα αυτό το μικρό αγόρι να ήταν ακόμα ζωντανό, και αυτή η εικόνα να μην είχε κάνει τον γύρο του κόσμου».
Ο αντίκτυπος αυτής της φωτογραφίας ήταν τεράστιος, ωθώντας τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ να κάνουν προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την υποδοχή των προσφύγων στην Ευρώπη.
«Δεν θα πίστευα ποτέ ότι μια φωτογραφία θα μπορούσε να έχει τέτοια αποτελέσματα. Θα ήθελα πραγματικά η φωτογραφία μου να βοηθήσει να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι άφησαν πίσω τους μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Από την πλευρά μου, θα ήθελα όλοι να ζουν με ειρήνη στην πατρίδα τους, και να μην είναι αναγκασμένοι άνθρωποι να εγκαταλείπουν την χώρα τους…».
Πηγή: tovima.gr