Αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η επιλογή της τσεχικής αστυνομίας να «μαρκάρει» με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τα χέρια προσφύγων που κατευθύνονται με τρένα δια της Τσεχίας προς τη Γερμανία απομακρύνοντάς τους από τους συρμούς. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι αυτό θα βοηθούσε στο να εντοπίζονται τα μέλη της ίδιας οικογένειας και να μην χάνονται μεταξύ τους μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.
Ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους ομολόγους του της Αυστρίας και της Σλοβακίας με θέμα την αυξανόμενη ροή προσφύγων. «Κανένας νόμος δεν επιτρέπει να σημαδεύονται οι άνθρωποι μ’ αυτόν τον τρόπο» τόνισε η Ζουζάνα Καντιγκλιότα, δικηγόρος στην Τσεχική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην ανατολική Ευρώπη η διαδικασία αυτή παραπέμπει αναπόφευκτα στο σημάδεμα των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το in.gr, την Τρίτη, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν μαρκαδόρους για να γράψουν αριθμούς στα χέρια 214 προσφύγων, στην πλειονότητά τους Σύρων, που συνελήφθησαν στα σύνορα μέσα σε τρένα που προέρχονταν από την Αυστρία και την Ουγγαρία. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι ταξιδεύουν με πληρωμένα εισιτήρια και με την άδεια των ουγγρικών αρχών.
Δεν επρόκειτο όμως για ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας είπε ότι το μαρκάρισμα αποφασίστηκε λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών μεταξύ των προσφύγων. «Ο στόχος μας είναι να μην χαθούν τα παιδιά» υποστήριξε.
Η εκπρόσωπος της αστυνομίας αλλοδαπών είπε επίσης ότι το μέτρο αυτό στοχεύει στην ταυτοποίηση των οικογενειών των προσφύγων. «Γράφουμε επίσης τον κωδικό αριθμό των τρένων, με τα οποία ταξιδεύουν, για να ξέρουμε προς ποια χώρα θα πρέπει να τους στείλουμε στην περίπτωση που επιστρέψουν». Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Τσεχία υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να στέλνονται πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην ΕΕ, με βάση τον κανονισμό Δουβλίνο 2.
Η Ρεντλόβα υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες «συνήθως λαμβάνουν ένα νούμερο σε ένα φύλλο χαρτιού, όμως πολλοί βιάζονται να τα πετάξουν». «Δέχτηκαν το μαρκάρισμα, δεν έχουν πρόβλημα μ’ αυτό, ξέρουν πώς είναι για το συμφέρον τους» πρόσθεσε.
Οι νομικοί πάντως δεν είναι της ίδιας άποψης. «Πιστεύω ότι το δέχτηκαν γιατί νομίζουν ότι οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να το κάνουν» είπε η Καντιγκλιότα. «Ξέρω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, γιατί οι πρόσφυγες δεν έχουν ταυτότητες. Όμως από νομική άποψη αυτό δεν είναι σωστό» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος Μάρεκ Ντούφεκ.