Την αναθεώρηση των ισχυόντων ευρωπαϊκών κανονισμών για τη χορήγηση ασύλου αλλά και για μια «δίκαιη» κατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, με κοινό ανακοινωθέν το οποίο συνυπέγραψαν σήμερα Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το κείμενο αυτό υπογραμμίζει ότι η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση έχει «δείξει με σαφήνεια τα όρια και τις ατέλειες» των κανόνων που διέπουν τη χορήγηση ασύλου και οι κανόνες θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Στο κείμενο που υπογράφεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών ζητείται επίσης να υπάρξει μια «ισχυρή απάντηση στην κρίση» και να συζητηθεί το θέμα των μεταναστευτικών ροών στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των 28 που θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο.
Το κάλεσμα της Ρώμης, του Παρισιού και του Βερολίνου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του skai.gr, έρχεται λιγότερο από δυο εβδομάδες πριν την έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., στις 14 Σεπτεμβρίου, την οποία είχαν ζητήσει η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.
Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία συγκλίνουν πως περισσότεροι από 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ε.Ε. το πρώτο οκτάμηνο του 2015, καθώς οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική προκαλούν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμός.
Η μαζική εισροή ανθρώπων έχει φέρει στα όριά της τις δυνατότητες πολλών ευρωπαϊκών κρατών, ιδίως χωρών εισόδου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Παράλληλα, έχει φέρει στην επιφάνεια ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της ελεύθερης μετακίνησης στη ζώνη Σένγκεν, αλλά και για το σύστημα του Δουβλίνο 2, που προβλέπει πως οι αιτούντες άσυλο πρέπει να καταθέσουν το αίτημά τους (και να μείνουν) στην χώρα εισόδου στην Ε.Ε.