Εδώ και μια εβδομάδα οι αγρότες της Γαλλίας, κινούνται με τα τρακτέρ τους προς το Παρίσι, το οποίο και αναμένεται να κλείσουν, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο FNSEA. Οι κινητοποιήσεις εντείνονται εξαιτίας της δυσφορίας των αγροτών που εκφράζεται φέτος το καλοκαίρι από τους Γάλλους κτηνοτρόφους (γάλα, βόειο και χοιρινό κρέας), οι οποίοι είδαν τις τιμές των προϊόντων τους να μειώνονται μέχρι του σημείου να τίθενται σε κίνδυνο οι εκμεταλλεύσεις τους.
“Δεν πάει άλλο”, λέει ο Σεμπαστιάν Λουζαουέν, πρόεδρος των Νέων Αγροτών του νομού Φινιστέρ (δυτική Γαλλία). “Αν δείξουμε πως μπορούμε να αποκλείσουμε το Παρίσι, ίσως η κυβέρνηση να κινηθεί. Λυπάμαι για τους Παριζιάνους, αλλά έρχονται οι χωρικοί”.
Η έκκληση για την πραγματοποίηση διαδήλωσης με τρακτέρ στο κέντρο του Παρισιού έγινε αφού στη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν περίπου 500 κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Από τις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) πορείες διαδηλωτών θα συγκλίνουν στο ανατολικό Παρίσι, όπου αναμένεται να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση της κυκλοφορίας.
Η αστυνομία έχει καλέσει “τους αυτοκινητιστές να αναβάλουν τις μετακινήσεις τους” μέσα στην πρωτεύουσα και να προτιμήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ η κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους θα επιβραδυνθεί σημαντικά το πρωί και αργά το απόγευμα στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.
Μια αντιπροσωπεία περίπου εκατό αγροτών θα μεταβεί αύριο το πρωί στην Εθνοσυνέλευση (κοινοβούλιο) για να επιδώσει στους βουλευτές τα αιτήματα των αγροτών. Θα εκπροσωπηθεί ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος, από τους παραγωγούς δημητριακών μέχρι τους καλλιεργητές τεύτλων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πτώση των τιμών της ζάχαρης στην ΕΕ , αλλά οι κτηνοτρόφοι θέλουν να επωφεληθούν ιδιαίτερα απ’ αυτή την κινητοποίηση για να ακουσθούν.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 22 Ιουλίου ένα έκτακτο πρόγραμμα για τους κτηνοτρόφους ύψους 600 εκατ. ευρώ. Όμως ο αγροτικός κόσμος, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά μέτρα, απαιτεί επίσης να σταματήσει η συσσώρευση κανονισμών που, όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, επιβαρύνει τους Γάλλους παραγωγούς προς όφελος των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους.