ΟΗΕ: Προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να υπογράψουν την προταθείσα από τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εν μέσω πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ελέγχει πάνω από 200 χιλιόμετρα της λιβυκής ακτογραμμής, τόνισε χθες η προεδρεύουσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Αύγουστο, η πρέσβειρα της Νιγηρίας Τζόι Όγκου.

«Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για την επέκταση του εξτρεμισμού του ΙΚ και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία που έχει στόχο να σχηματισθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», σημείωσε η κ. Όγκου.

Νωρίτερα χθες ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Μπερναρντίνο Λεόν δήλωσε ότι η πολιτική διαδικασία με στόχο την σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της χώρας βρίσκεται στα τελικά της στάδια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την 12η Ιουλίου αντιπρόσωποι των αντίπαλων πλευρών στη Λιβύη κατέληξαν σε μια πολιτική συμφωνία η οποία ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της εθνικής ασφάλειας. Όμως τη συμφωνία αυτή δεν υπέγραψε η μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση από το 2011, όταν μια από τις εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης οδήγησε σε εμφύλια σύρραξη και στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

ΟΗΕσυμφωνία κατάπαυση πυρός Λιβύη