Ήταν μία από τις πιο δυνατές φωτογραφίες της 11ης Σεπτεμβρίου: Μία γυναίκα καλυμμένη ολόκληρη με σκόνη να εγκαταλείπει έντρομη το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου αφότου το πρώτο αεροπλάνο χτύπησε τον πύργο και έφερε τρόμο στην καρδιά της Νέας Υόρκης.
Η Μάρσι Μπόρντερς, εργαζόμενη στην Bank of America που έζησε στα 28 της χρόνια τον εφιάλτη και έγινε γνωστή ανά τον κόσμο ως «dust lady», πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 42 ετών έπειτα από μάχη ενός έτους με καρκίνο του στομάχου.
Η Μπόρντερς είχε αποδώσει τη νόσο στις σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα που κόστισαν 2.753 ζωές. Μητέρα δύο παιδιών, η Μάρσι θεωρούσε πως για την ασθένεια ευθυνόταν η εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
Η νεαρή τότε εργαζόμενη της Bank of America δούλευε μόλις έναν μήνα στο World Trade Center One.
Το γραφείο της ήταν στον 81ο όροφο, εκεί που χτύπησε ο τρόμος. Παρά τις οδηγίες του επικεφαλής της να παραμείνει καθισμένη, η ανυπακοή της ήταν εκείνη που της έσωσε τη ζωή καθώς κατέφερε να βγει από το κτίριο.
«Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να βγουν έξω. Ήμουν σίγουρη ότι θα πεθάνουμε. Χαίρομαι που είχα τη δύναμη να φθάσω έως κάτω» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην MailOnLine το 2011.
Αφότου επέζησε της 11ης Σεπτεμβρίου, η Μάρσι Μπόρντερς πάλεψε με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα φάρμακα χάνοντας την επιμέλεια των δύο παιδιών της.
«Δεν ενδιαφερόμουν για τον εαυτό μου ή οποιονδήποτε άλλον. Δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω τη ζωή. Είχα γίνει ένας κάδος απορριμμάτων. Είχα πέσει στα 40 κιλά. Η ζωή μου δεν βελτιωνόταν. Ήθελα να θέσω τέλος στη ζωή μου» δήλωνε στους Times την ίδια περίοδο.
Έπειτα από απεξάρτηση το 2011 παρέμεινε νηφάλια. Διαγνώστηκε με καρκίνο το 2014 και ξεκίνησε χημειοθεραπεία το περασμένο καλοκαίρι. Είχε προγραμματιστεί να υποβληθεί σε νέα επέμβαση, ακτινοβολία και χημειοθεραπεία τον Δεκέμβριο.
Γράφοντας στο Facebook, ο ξάδελφός της Τζον Μπόρντερς δήλωσε ότι «δυστυχώς υπέκυψε στις ασθένειες που κυριάρχησαν στο σώμα της μετά την 11η Σεπτεμβρίου».
«Μαζί με το να χάσει τόσους φίλους και συναδέλφους εκείνη την τραγική ημέρα και στη συνέχεια, οι πόνοι του χθες βρήκαν έναν τρόπο να επανεμφανιστούν» ανέφερε.
Η Μπόρντερς δεν είχε καμία ιδέα ότι φωτογραφήθηκε την ημέρα εκείνη έως ότου την κάλεσε η μητέρα της στο τηλέφωνο λέγοντάς της ότι είδε τη φωτογραφία. Η εικόνα περιλήφθηκε στη λίστα με τις πιο δυνατές φωτογραφίες του περιοδικού Time και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το τραγούδι The Tale of Marcy Borders.
Πηγή: tovima.gr