Τουρκία: Ορίστηκαν εκλογές για την 1η Νοεμβρίου, δυστοκία και για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Μπορεί η ημερομηνία για τις νέες κάλπες στην Τουρκία να προσδιορίστηκε για την 1η Νοεμβρίου, μόλις έξι μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές της 7ης Ιουνίου, όμως οι διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, που κατέστησαν αδύνατη τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας, δυσχεραίνουν και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στην εκλογική αναμέτρηση. επιτροπή.

«Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Σαντί Γκιουβέν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα. Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την ευθύνη σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σε δηλώσεις του ο Νταβούτογλου κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να συμμετάσχουν στην προσωρινή κυβέρνηση.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δεν θα συμμετάσχουν στην προσωρινή κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Χαλούκ Κοτς. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του δεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι ούτε οι βουλευτές του κόμματός του θα συμμετάσχουν στην προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Νταβούτογλου.

Από την άλλη, ο ηγέτης του αριστερού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να λάβει μέρος σε μια προσωρινή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν διάφορα κόμματα, αλλά και ότι δεν θα εκπλαγεί αν ο πρωθυπουργός προσπαθήσει να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο χωρίς το HDP. Σημειώνεται ότι το HDP είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του HDP, δήλωσε ότι πιστεύει πως όλοι οι βουλευτές του κόμματός του είναι επιλέξιμοι για υπουργικές θέσεις, εκτός από τους συμπροέδρους του, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τις εκλογικές προετοιμασίες. Προειδοποίησε, όμως, για τυχόν προσπάθειες αποκλεισμού του HDP. «Δεν θα έχουμε κανένα δισταγμό να ασκήσουμε το συνταγματικό δικαίωμά μας και να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ντεμιρτάς στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, προέβλεψε όμως ότι θα διεξαχθεί μάχη.

«Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν παραβιάσουν το Σύνταγμα και προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το HDP. Όμως μια τέτοια προσπάθεια θα απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο», ανέφερε. Βάσει του τουρκικού συντάγματος, όλα τα κόμματα θα πρέπει να εκπροσωπούνται σε μια προσωρινή «κυβέρνηση εκλογών», ανάλογα με τις έδρες που κατέχουν στο κοινοβούλιο.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός προσωρινού υπουργικού συμβουλίου στο οποίο θα κυριαρχεί το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, με τις θέσεις που δεν θα καταλάβουν κόμματα της αντιπολίτευσης να δίνονται σε «ανεξάρτητους» εξωκοινοβουλευτικούς υποψηφίους, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πιστούς γραφειοκράτες και πρώην μέλη του AKP.

Το AKP, το οποίο ιδρύθηκε από τον κ. Ερντογάν, έχασε στις 7 Ιουνίου την αυτοδύναμη πλειοψηφία που διέθετε αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002, περιπλέκοντας τη φιλοδοξία του προέδρου της Τουρκίας να σφυρηλατήσει μια πιο ισχυρή Προεδρία και βυθίζοντας την Τουρκία σε μια πολιτική αβεβαιότητα που είχε να ζήσει η χώρα από την εποχή των εύθραυστων κυβερνήσεων συνασπισμού της δεκαετίας του 1990.

Πρόωρες ΕκλογέςΤουρκίαυπηρεσιακή κυβέρνηση