G20: Η αποχώρηση Πούτιν και οι συμφωνίες των ηγετών

Η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνόδου των 2ο ισχυρότερων χωρών που πραγματοποιήθηκε στο Μπρίσμπέιν, της Αυστραλίας.

Αν και ο Τόνι Άμποτ, επέλεξε να εστιάσει στην οικονομία, η Ουκρανία και η αποχώρηση Πούτιν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιστρέψει στη Μόσχα πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της  συνόδου, με τη δικαιολογία ότι το ταξίδι της επιστροφής ήταν μεγάλο και ήθελε να ξεκουραστεί πριν ξεκινήσει η δύσκολη εβδομάδα που τον περιμένει.

Ωστόσο, το κλίμα στο Μπρισμπέιν ήταν βαρύ για το Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ηγέτες της Δύσης έσφιξαν τον κλοιό και ζήτησαν ξανά την αλλαγή στάσης στην πολιτική της Ουκρανίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η Ρωσία “καταπατά το διεθνές δίκαιο δίνοντας όπλα στους αυτονομιστές στην Ουκρανία”. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η Δύση είναι έτοιμη να αποσύρει τις κυρώσεις εάν η Ρωσία συμμορφωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει άλλη λύση από την απομόνωση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε: “Δεν καταλαβαίνω, γιατί οι αρχές του Κιέβου κόβουν μόνοι τους τους δεσμούς με την Ανατολική Ουκρανία. Θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα θα πει κάποιος. Δεν είναι όμως ώρα να το κάνουν αυτό”.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν, η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί κατά 2,1% περισσότερο από το αναμενόμενο μέσα σε μια πενταετία.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αύξηση του αριθμού των γυναικών σε υψηλές θέσεις, αλλά και στη φοροδιαφυγή.

Ο Τόνι Άμποτ δέχτηκε σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή δεν ήταν από τα βασικά θέματα.

Για ειρηνική επίλυση της διαμάχης Κίνας-Ιαπωνίας μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες αναφέρεται η απόφασή τους να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν την καταπολέμηση του έμπολα στη Δυτική Αφρική.

G20ΑυστραλίαΟμπάμαΟυκρανίαΠΟΥΤΙΝσύνοδος