Την απόφασή της να μην δεχτεί μετανάστες μουσουλμάνους αλλά μόνο χριστιανούς γνωστοποίησε, την Τετάρτη, η Σλοβακία, σε μια νέα αρνητική τροπή στις, μέχρι στιγμής, μάταιες προσπάθειες της ΕΕ να διαχειριστεί την τεράστια μεταναστευτική κρίση. Η απόφαση αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου κατανομής των μεταναστών, καθώς η Σλοβακία αναμένεται να δεχθεί 200 μετανάστες από την Ιταλία και την Ελλάδα σε σύνολο 40.000.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Ιβάν Μετίκ είπε ότι οι μουσουλμάνοι δεν θα γίνονταν αποδεκτοί γιατί δεν θα αισθάνονταν σαν στο σπίτι τους. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καλέσει να μην εφαρμοστούν κριτήρια διαχωρισμού για την κατανομή των μεταναστών.
Ο Σλοβάκος αξιωματούχος αρνήθηκε, πάντως, ότι η κίνηση αυτή προωθεί τις διακρίσεις και σημείωσε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Μιλώντας στο BBC, ο Μετίκ είπε: «Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Ευρώπη με αυτό το μεταναστευτικό κύμα αλλά εμείς είμαστε μόνο ένας ενδιάμεσος σταθμός» και σημείωσε ότι οι μετανάστες δεν θέλουν να μείνουν στην Σλοβακία».Και προσέθεσε: «Θα μπορούσαμε να δεχθούμε 800 μουσουλμάνους, αλλά δεν έχουμε τζαμιά στην Σλοβακία, επομένως πώς θα μπορούσαν να ενταχθούν οι μουσουλμάνοι εάν δεν τους αρέσει εδώ;»
Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως, αλλά τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν επιτρέπεται να προχωρούν σε διακρίσεις.
Περισσότεροι από 240.000 μετανάστες έχουν φτάσει φέτος στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας. Πολλοί από αυτούς ταξιδεύουν σε άλλες χώρες τις Ευρώπης. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι μόνο φέτος θα μπορούσε να δεχθεί μέχρι και 800.000 αιτήσεις για άσυλο.
Τον προηγούμενο μήνα, η ΕΕ συμφώνησε στην ανακατανομή 32.000 αιτούντων άσυλο τα επόμενα δύο χρόνια και όχι 40.000 όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.