IS και PKK πλήττουν τον τουρισμό στην Τουρκία

Η Τουρκία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Πολλοί όμως αποθαρρύνονται να ταξιδέψουν στη χώρα λόγω των τουρκικών επιθέσεων κατά ΙS και PKK αλλά και του φόβου για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Η Τουρκία ήταν ο έκτος πιο ελκυστικός προορισμός στον κόσμο με 42 εκατομ. επισκέπτες μόνο το 2014. Τα ετήσια έσοδα της χώρας από τον τουρισμό ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο το πρόσφατο τρομοκρατικό χτυπήμα στο Σουρούτς αλλά και η έναρξη των τουρκικών επιθέσεων κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους και του κουρδικού PKK έπληξαν την εικόνα της χώρας, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ της DW . Η διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια στην Τουρκία αυξάνεται. Σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TUIK) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 παρατηρείται σημαντική πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2014.

Ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις από 9 χώρες

H πτώση στην τουριστική κίνηση στην Τουρκία ξεκίνησε πέρυσι όταν η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Η Τουρκία υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 4,5 εκατομμύρια ρώσους τουρίστες, ενώ μετά την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία, η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 30%. Αντίστοιχη αρνητική επίδραση είχαν και οι εμφύλιοι πόλεμοι σε Συρία και Ιράκ. Οι πρόσφατες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μείωσαν έντονα την έλευση επισκεπτών στην Ανατολική Τουρκία αλλά σε πολλά θέρετρα στις ακτές της Μεσογείου, ακόμη και στην ιστορική Σμύρνη.

Στο μεταξύ μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Σουρούτς εννέα χώρες Ρωσία, Γερμανία, Nέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Ιρλανδία και Καναδάς – έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες συστήνοντας στους πολίτες τους που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Τουρκία να προσέχουν, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν με μέσα μαζικής μεταφοράς σε τουρκικές μετροπόλεις.

Η εικόνα της χώρας το εξωτερικό

Δεδομένων των συνθηκών, το 2015 θα μπορούσε να είναι μια «χαμένη χρονιά» για τον τουρκικό τουρισμό. Από την άλλη πλευρά η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται να επιδεικνύει τον απαραίτητο ζήλο για να αποκαταστήσει την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί. Σύμφωνα με τον αν. υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού Αμπντουραντάμ Αρίτσι για την κακή εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό δεν ευθύνεται η Τουρκία. Προς αποκατάσταση μάλιστα των παρεξηγήσεων ο τούρκος υπουργός ανέφερε στο πρακτορείο Anadolu ότι έχει ξεκινήσει πλέον μια διεθνής καμπάνια προβολής και διαφήμισης της Τουρκίας, ιδίως ανά την Ευρώπη.

Ωστόσο εκπρόσωποι από τον κλάδο του τουρκικού τουρισμού παραμένουν ανήσυχοι. Ο Τζεμ Πολάτογλου από την τουρκική Πλατφόρμα Τούριστικών Πρακτόρων είπε στη DW oτι μολονότι ο τουριστικός τομέας στην χώρα ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης στη Ρωσία, δεν είχε προβλέψει τις έκτακτες περιστάσεις που διαμορφώνονται από τη νέα έξαρση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον Πολάτογλου οι οιωνοί δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκοί για τον τουρκικό τουρισμό, αφού δεν αναμένεται άμεσα μια αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Προς το παρόν πάντως οι εκπρόσωποι του κλάδου προχωρούν σε μείωση των τιμών προκειμένου, έστω με αυτόν τον τρόπο, να προσελκύσουν ξένους ταξιδιώτες.

ISPKKμείωσητουρισμόςΤουρκίαΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ