Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Κροατίας και Σερβίας

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Κροατίας και Σερβίας με αφορμή την προχθεσινή στρατιωτική παρέλαση στο Ζάγκρεμπ για τα 20 χρόνια από την επιχείρηση “Καταιγίδα”, με την οποία, τον Αύγουστο του 1995, τερματίστηκε ο πόλεμος στην Κροατία, η οποία ανέκτησε τον έλεγχο της Κράινα, σερβικού θύλακα που δημιουργήθηκε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1991.

Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς άσκησε δριμεία κριτική “σε ορισμένους Σέρβους πολιτικούς”, στις χθεσινές επετειακές εκδηλώσεις στην πόλη Κνιν, καλώντας τους “να αφήσουν τα μυθεύματα, τα ψέματα και την εξαπάτηση (των πολιτών)”, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.

“Σήμερα, όταν οι Σέρβοι πολιτικοί διακηρύσσουν ότι διαπράχθηκε γενοκτονία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ‘Καταιγίδα’ κατά των Σέρβων και τη συγκρίνουν με τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, τούς λέω: Κύριοι, αφήστε τα μυθεύματα, τα ψέματα και την εξαπάτηση. Στραφείτε προς το ευρωπαϊκό μέλλον- η Κροατία δεν αποτελεί εχθρό της Σερβίας. Μην ρίχνετε νέους σπόρους του κακού” υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως “οι Κροάτες είναι λαός που γιορτάζει νίκες, όχι ήττες”.

Διαβεβαίωσε, ότι εκδηλώσεις, όπως η χθεσινή στην Κνιν, δεν στρέφονται κατά κανενός, ούτε κατά της Σερβίας και σημείωσε: “Σήμερα (χθες) γιορτάζουμε τη νίκη και την ενότητα, γιορτάζουμε την επιστροφή στη συνταγματική τάξη”.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο εκδήλωσης για τους Σέρβους- θύματα της επιχείρησης “Καταιγίδα”, τόνισε ότι η Σερβία χρειάζεται λογικές και ομαλές σχέσεις με την Κροατία, αλλά “δεν θα ντραπεί” επειδή αποτίει σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Δεν κατανοώ όσους γιορτάζουν τη δίωξη ενός πληθυσμού. Έξι μέρες κι έξι νύχτες θα χρειάζονταν για να απαριθμήσει κάποιος τα ονόματα των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Κροατία (κατά τη διάρκεια της Καταιγίδας)” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσιτς, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Λέσκοβατς, όπου χθες το μεσημέρι ήχησαν σειρήνες ως ένδειξη τιμής στα θύματα, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως δεν κατανοεί “τη στάση απέναντι στους Σέρβους που παραμένουν στην Κροατία, σήμερα”.

έντασηΚροατίαΣερβία