Κλιμακούμενη βαίνει η επιχείρηση της Άγκυρας σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο κατά του κουρδικού κινήματος, με τις αεροπορικές επιδρομές – αδικαιολόγητης και πρωτοφανούς προκλητικότητας- να προσθέτουν μια ακόμη ψηφίδα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο εσωτερικό δε της Τουρκίας, καθίσταται πλέον όλο και πιο ξεκάθαρο πως το εν εξελίξει σχέδιο που φαίνεται να φέρει την υπογραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών – τις οποίες ούτως ή άλλως έχει απαξιώσει έως και μπλοκάρει ως πρόεδρος της χώρας- ενώ το αριστερό, φιλοκουρδικό κόμμα HDP φαίνεται να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Η αυξανόμενη βέβαια επιθετικότητα της γείτονος χώρας κατά του κουρδικού κινήματος, το οποίο έχει επεκταθεί πέραν των τουρκικών συνόρων δεν είναι, όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές, άσχετο με την εσωτερική πολιτική αστάθεια. Οι εκλογές του Ιουνίου «έφεραν» ένα αποδυναμωμένο AKP – το κόμμα του Ερντογάν- το οποίο δεν κατάφερε να σχηματίσει μια πλειοψηφική κυβέρνηση και κυβέρνηση συνασπισμού δεν έχει προκύψει ακόμη ενώ το HDP έγινε το πρώτο αριστερό και με φιλοκουρδικό πρόσημο κόμμα που πέρασε το κατώφλι της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
To δε φθινόπωρο φέρνει ένα δύσκολο κομματικό συνέδριο για τον Ερντογάν- στον οποίο δεν αποκλείεται να χρεωθεί τις κακές επιδόσεις του κόμματος- και πιθανότατα πρόωρες εκλογές. Εν όψει αυτών, αρκετοί εκτιμούν πως ο Ερντογάν δημιουργεί ουσιαστικά στη χώρα συνθήκες «εκτάκτου ανάγκης» εγείροντας θέματα ασφάλειας, βγάζοντας από την ντουλάπα τον…μπαμπούλα του PKK και του κουρδικού κινήματος. Με τον τρόπο αυτό- και όπως έχει επιτυχώς πράξει και στο παρελθόν- δεν αποκλείεται να καταφέρει για μια ακόμη φορά να «δραπετεύσει» από τα αδιέξοδα και να επιστρέψει παντοδύναμος. Τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του.
Το σκηνικό όμως που έχει δημιουργηθεί δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε απρόσμενες εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις της Τουρκίας με τις γείτονες χώρες. Το «κουτί της Πανδώρας» κατά έναν άλογο τρόπο άνοιξε μετά την επίθεση αυτοκτονίας μέλους του Ισλαμικού Κράτους στην τουρκική πόλη Σουρούτς, στα σύνορα με το Κομπάνι. Όλως περιέργως όμως αντί η Τουρκία να στρέψει τα μαχητικά της κατά θέσεων των τζιχαντιστών, στράφηκε κατά του ΡΚΚ και των Κουρδικών θέσεων πχ στο Ιράκ όπου αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την αυτονομία των Κούρδων.
Εκατοντάδες νεκροί από της αεροπορικές επιδρομές
Μέσα σε μία εβδομάδα, περίπου 260 Κούρδοι μαχητές του PKK σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμη τραυματίσθηκαν ενώ κατά τις δεκάδες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές οι περισσότερες επικεντρώθηκαν στα προπύργια των Κούρδων και μόνο τρεις είχαν ως στόχο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.
Τοπικά μέσα μετέδιδαν πως τουλάχιστον σε μια εκ των επιδρομών που εκπονήθηκε το Σάββατο, έχασαν τη ζωή τους εννέα άμαχοι , μεταξύ των οποίων και μία έγκυος. Οι δε φωτογραφίες που «έρχονται» από την περιοχή προκαλούν αποτροπιασμό. Ο πρόεδρος του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί καταδίκασε την αιματηρή επίθεση από τον τουρκικό στρατό, ζητώντας από όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι στόχοι που επιλέχθηκαν βρίσκονται σε περιοχές που δεν διαμένουν άμαχοι και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα.
Ωστόσο, καταγγελίες για βομβαρδισμούς από τουρκικά μαχητικά και σε θέσεις όπου βρίσκονται Κούρδοι – οι οποίοι μάλιστα μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους- έρχονται και από περιοχές της βόρειας Συρίας όπου βρίσκεται και το εμβληματικό πλέον Κομπάνι.
Ως αντίποινα της τουρκικής επιθετικότητας εκτιμάται πως ήρθε η δολοφονική επίθεση εντός τουρκικού εδάφους κατά δυνάμεων ασφαλείας. Το πρωί της Κυριακής, δύο μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 31 τραυματίσθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε- σύμφωνα με την κυβέρνηση- από αντάρτες του PKK εναντίον της Χωροφυλακής στην περιοχή του Αγκρί στην Ανατολική Τουρκία.
Ένα τρακτέρ γεμάτο με δύο τόνους εκρηκτικά έπεσε πάνω σε φυλάκιο της Χωροφυλακής στα περίχωρα της πόλης Ντογούμπαγιαζίτ, μετέδωσε το Ανατολή. Είναι η πρώτη επίθεση καμικάζι αυτού του τύπου που σημειώνεται μετά την επανάληψη του κύκλου της βίας ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις τουρκικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ το Ποινικό Δικαστήριο της Ειρήνης στην Άγκυρα, ενέκρινε απόφαση αρμόδιας κυβερνητικής αρχής να μπλοκάρει περί τις 100 κουρδικέςι αλλά και γενικότερα με αριστερό πρόσημο ιστοσελίδες ενώ τα τελευταία 24ωρα παρατηρούνται προβλήματα πρόσβασης και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Πορείας ειρήνης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης απαγορεύθηκε με τη δικαιολογία πως υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές προβοκάτσιες.
Ο δε συμπρόεδρος της HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό- Aριστερό κόμμα το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως συγκέντρωση 12,95% στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Στις τάξεις του μάλιστα συγκεντρώνει όχι μόνο Κούρδους, αλλά και Αριστερούς, ακτιβιστές και πλήθος ατόμων που ανησυχούν για την έλλειψη Δημοκρατίας στη χώρα και τα αυξανόμενα φαινόμενα διαφθοράς, στα οποία εμπλέκεται πάντα ο όνομα του Τ.Ερντογάν.
Όπως κατήγγειλε ο Ντεμιρτάς , ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, απεργάζεται σχέδιο το οποίο θα «συνδέει» το κόμμα με «τρομοκρατικές ομάδες» και πρωτίστως με το εκτός νόμου PKK. Βέβαια, όπως τόνισε ο Ντεμιρτάς μοναδικός στόχος είναι να μην κατέλθει στις επόμενες εκλογές το HDP – που θα διεξαχθούν πιθανότητα πρόωρα το φθινόπωρο- προκειμένου να μην ψαλιδίσει και πάλι την αυτοδυναμία του ΑΚΡ.
Σημειώνεται πως ήδη έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Ντεμιρτάς- η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άρση της βουλευτικής ασυλίας του- για την πιθανή διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά της «διατάραξης της δημοσίας τάξης» και της «υποκίνησης σε βία» για τα γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου, περίοδο κατά την οποία ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις στην ΝΑ Τουρκία όπου είναι ισχυρό το κουρδικό στοιχείο. Κατά σύμπτωση (;) η εισαγγελία ξεκίνησε την έρευνα αφού πρώτα ο Ερντογάν κατηγόρησε ανοιχτά τον Ντεμιρτάς για σχέσεις με το εκτός νόμου PKK.
Πηγή: huffingtonpost
Με πληροφορίες από: Zaman, Hurriyet, Al Monitor, DW