Ογκώδεις διαδηλώσεις, ξέχειλες από οργή και θρήνο, συγκλόνισαν την Παρασκευή το απόγευμα τα παλαιστινιακά εδάφη, και στην Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας, μετά το φρικτό χαμό του 18μηνου Άλι Νταουάμπσεχ, αγοριού στο χωριό Κφαρ Ντούμα, το οποίο κάηκε όταν ακροδεξιοί εβραίοι πέταξαν βόμβες μολότωφ μέσα στο σπίτι της οικογένειάς του. Οι γονείς και ο αδελφός του τραγικού αγοριού νοσηλεύονται με εγκαύματα τρίτου βαθμού σε ισραηλινά νοσοκομεία.
Στην κηδεία του Άλι συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ αυτών και ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα. Η πορεία ξεκίνησε από το σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια Νταουάμπσεχ, ένα μικρό κτίσμα από το οποίο έχουν απομείνει όρθιοι μόνο οι τσιμεντένιοι τοίχοι του μετά την επίθεση, ενώ στο εσωτερικό της οικίας τα πάντα έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν ανάμεσα στις στάχτες μισοκαμμένες φωτογραφίες της οικογένειας με το μωρό, αλλά και διάφορα αντικείμενα όπως ένα μπιμπερό.
Στο εξωτερικό του σπιτιού είναι ορατά τα συνθήματα που έγραψαν στα εβραϊκά οι έποικοι: «Ζήτω ο Μεσσίας», «Εκδίκηση» και «Το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί». Δύο ημέρες πριν, οι ισραηλινές Αρχές είχαν καταστρέψει δύο σπίτια υπό ανέγερση σε έναν ισραηλινό οικισμό νοτιότερα.
Συνοδεύοντας τη σορό του βρέφους, την οποία κράταγαν στα χέρια τους και είχαν τυλίξει με μια παλαιστινιακή σημαία, οι συμμετέχοντες φώναζαν «μάρτυρας» και άλλα συνθήματα ενώ κρατούσαν κίτρινες και πράσινες σημαίες, τα χρώματα των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών κινημάτων, της Φάταχ του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμιστικής Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και στη Χεβρώνα, στην νότια Δ. Όχθη, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό που απάντησε, στις πέτρες,, με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τραυμάτισε έναν Παλαιστίνιο με πραγματικά πυρά.
Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αλλά και στην συνοικία Εσαουίγια της ανατολικής Ιερουσαλήμ ενώ η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού απαγορεύοντας την είσοδο στην Πλατεία των Τεμενών στο αλ Ακσά σε Παλαιστινίους κάτω των 50 ετών.
Μαζική ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στην βόρεια Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοργανώθηκε από την ισλαμιστική «Τζιχάντ». Οι ηγέτες της οργάνωσης υποσχέθηκαν «να απαντήσουν σύντομα στης τρομοκρατία των εποίκων».
Οργή και εντός Ισραήλ
Η εμπρηστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του μικρού Άλι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και εντός Ισραήλ, όπου δια μέσου των κοινωνικών δικτύων χιλιάδες Ισραηλινοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους και καλούν σε διαδήλωση το Σάββατο κατά της βίας. Η φιλειρηνική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» καταγγέλλει ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις από ακροδεξιούς εποίκους τείνουν να λάβουν «διαστάσεις επιδημίας» και σε αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η «επιείκεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στις βιαιοπραγίες εις βάρος Παλαιστινίων και τη ρητορική του μίσους».
Από πλευράς κυβέρνησης, τόσο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση, κάνοντας λόγο για «εβραίους τρομοκράτες», χαρακτηρισμό που σπανίως χρησιμοποιεί η ισραηλινή ηγεσία. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Μαχμούντ Αμπάς και διατύπωσε επίσης την καταδίκη του ενώ τον ενημέρωσε ότι επισκέφθηκε σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ την μητέρα, την 26χρονη Ρίχαμ Νταουάμπσεχ, η οποία φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 90% του σώματός της, και τον Άχμεντ, τον τετράχρονο αδελφό του ηλικίας 18 μηνών Άλι που κάηκε ζωντανός. Ο Άχμεντ φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 60% του σώματός του. Ο πατέρας της οικογένειας, ο Σάαντ, φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 80% του σώματός του. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν πρόκειται επίσης να τους επισκεφθεί στο νοσοκομείο.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου» και τόνισε ότι η Π. Αρχή ετοιμάζεται να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο γι αυτό. «Ο Στρατός καταδίκασε την τρομοκρατία αλλά, αν ήθελε να την κάνει να σταματήσει, θα το έκανε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπάς και κάλεσε τον Νετανιάχου «να προχωρήσει πέρα από τα λόγια». «Απαιτούμε από την ισραηλινή κυβέρνηση, ακόμα και εάν η εμπειρία μάς έχει διδάξει πως αυτό είναι μάταιο, να λάβει μέτρα», συνέχισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που συγκλήθηκε εκτάκτως και μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. Ο Αμπάς τόνισε επίσης ότι «όταν η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει τον εποικισμό, υποστηρίζει τους εξτρεμιστές», για να καλέσει ευθύς αμέσως «τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν θέση».
Καταδίκη από ΗΠΑ και ΕΕ
Λίγες ώρες αργότερα την κατηγορηματική τους καταδίκη για τη «βίαιη τρομοκρατική επίθεση» εξέφρασαν οι ΗΠΑ χαιρετίζοντας, όμως, ταυτόχρονα «την εντολή που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό (του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου στις δυνάμεις ασφαλείας να προσφύγουν σε κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να συλλάβουν τους δολοφόνους που διέπραξαν αυτό που χαρακτήρισε μια τρομοκρατική ενέργεια και να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Εκφράζοντας φόβους σχετικά με έναν νέο κύκλο βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άσκησε πιέσεις σε όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ηρεμία και να αποφύγουν να υποδαυλίσουν την ένταση έπειτα από αυτό το τραγικό γεγονός».
Έκκληση για «μηδενική ανοχή» στις βιαιότητες που διαπράττουν εβραίοι έποικοι απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Απευθύνουμε έκκληση για την πλήρη απόδοση ευθυνών, για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και για μηδενική ανοχή στις βιαιότητες των εποίκων», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, που χαρακτήρισε «εν ψυχρώ δολοφονία» την επίθεση.
«Μία πλήρης και ταχεία έρευνα είναι απαραίτητη για να οδηγηθούν οι δράστες αυτού του απεχθούς εγκλήματος ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι ισραηλινές Αρχές πρέπει επίσης να λάβουν αποφασιστικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν τον τοπικό πληθυσμό», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μογκερίνι, υπενθυμίζοντας παράλληλα την «έντονη αντίθεση» της ΕΕ στην πολιτική του εποικισμού που απειλεί τις πιθανότητες επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών. «Τέτοιες ενέργειες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε έναν φαύλο κύκλο βίας και να απομακρύνουν τα δύο μέρη από μία λύση μέσω της διαπραγμάτευσης. Η αυτοσυγκράτηση και η ηρεμία είναι απαραίτητες από όλα τα μέρη ώστε η κατάσταση, που είναι ήδη τεταμένη, να μην επιδεινωθεί», πρόσθεσε.