Κοινή παρουσία σε συναυλία στην Αμμόχωστο

Σε γιορτή συναδέλφωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετατράπηκε η χθεσινοβραδινή συναυλία κάτω από το φως του φεγγαριού στον μεσαιωνικό πύργο του Οθέλλου, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στην οποία έδωσαν το «παρών» οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Οι δυο ηγέτες, οι οποίοι συνοδεύονταν από τις συζύγους τους, εισήλθαν στον πύργο του Οθέλλου με μουσική υπόκρουση το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Τηλλυρκώτισσα».

Τον αύλιο χώρο του πύργου κατέκλυσαν εκατοντάδες θεατές και από τις δυο κοινότητες της Κύπρου, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν τη συναυλία όρθιοι. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα, οι διαπραγματευτές, Οζντίλ Ναμί και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ξένοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ο πύργος του Οθέλλου, όπου δόθηκε η συναυλία, είναι το μεγαλύτερο έργο, που ολοκλήρωσε μέχρι σήμερα η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών [UNDP], με συνολικό κόστος εργασιών επείγουσας αποκατάστασης 1,025 εκατ. ευρώ.

Στη συναυλία, το δικοινοτικό μουσικό σχήμα «Κυπρογένεια», στο οποίο συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, παρουσίασε γνωστά παραδοσιακά τραγούδια. Οι δυο ερμηνευτές του σχήματος, Λάρκος και Ατίς γνωρίστηκαν σε αυτό ερωτεύτηκαν και το περασμένο Σάββατο έκαναν πολιτικό γάμο. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συνεχάρησαν τους δύο ερμηνευτές για τον γάμο τους. Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ο Μουσταφά Ακιντζί παρουσίασε στον Νίκο Αναστασιάδη ένα από τα τέσσερα εγγόνια του.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακιντζίαναστασιάδης