ΟΙ ΗΠΑ και η Κίνα φτάνουν σε συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μετά από μήνες συζητήσεων

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ένωσαν τις δυνάμεις τους σήμερα ενάντια στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, ποντάροντας σε ένα φιλόδοξο κοινό σχέδιο για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως έναν τρόπο για να παρακινηθούν τα έθνη σε όλο τον κόσμο για να κάνουν τις δικές τους περικοπές στα αέρια του θερμοκηπίου.

Η συμφωνία-ορόσημο, ανακοινώθηκε από κοινού στο Πεκίνο από τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Πρόεδρο Xi Jinping και περιλαμβάνει νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και για πρώτη φορά τη δέσμευση της Κίνας να σταματήσει τις εκπομπές της από την ανάπτυξή της μέχρι το 2030.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η συμφωνία, η οποία εκπονήθηκε ήσυχα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, πείρε πάνω από εννέα μήνες συζητήσεων και περιελάμβανε μια επιστολή από τον κ.  Ομπάμα προς τον κ. Xi προτείνοντας μια κοινή προσέγγιση και θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις προσπάθειες για να διαπραγματευθεί μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα μέχρι το 2015.
Η υπογραφή της συμφωνίας ήταν το επίτευγμα ενός απροσδόκητα παραγωγικού διήμερου συναντήσεων μεταξύ των ηγετών. Ο κ. Ομπάμα και ο κ. Xi συμφώνησαν επίσης σε μια στρατιωτική συμφωνία με σκοπό να αποτρέψουν συγκρούσεις μεταξύ των κινεζικών και αμερικανικών αεροπλάνων και πολεμικών πλοίων στα ύδατα ανοικτά των κινεζικών ακτών, καθώς και την κατανόηση για τη μείωση των δασμών για τα προϊόντα της τεχνολογίας.

Μια συμφωνία για το κλίμα μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι οι  Νο 1 και Νο 2 ρυπαντές σε άνθρακα παγκοσμίως, θεωρείται απαραίτητη για τη σύναψη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας. Αν το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους, λένε οι ειδικοί του κλίματος, τότε και άλλες χώρες θα συμφωνήσουν σε υποχρεωτική μείωση των εκπομπών, καθώς και θα αποκτήσει νόημα και θα έχει μπει η βάση για μια παγκόσμια συμφωνία.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν συχνά θεωρηθεί ανταγωνιστές”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, μιλώντας πριν από τις παρατηρήσεις του κ. Ομπάμα. “Ελπίζουμε ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα ημέρα κατά την οποία η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να λειτουργήσουν πολύ περισσότερο ως εταίροι.”

Ως μέρος της συμφωνίας, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπέμπουν 26% -28% λιγότερο άνθρακα το 2025 από ό,τι το 2005. Αυτό είναι το διπλάσιο από το ρυθμό της μείωσης που έχει τεθεί σαν στόχος για την περίοδο 2005-2020.

Πηγή: New York Times

ΗΠΑΚίνακλίμαΟμπάμασυμφωνία