Δυσαρέσκεια Ιράν για τις δηλώσεις Κέρι

Τη λύπη του για τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι για χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του Ιράν σε περίπτωση μη σεβασμού από την Τεχεράνη της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Δυστυχώς ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ακόμη μια φορά χρησιμοποίησε αυτό το παλιό φθαρμένο σχοινί για την ικανότητα των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τη στρατιωτική βία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ζαρίφ η οποία μεταδόθηκε αργά χθες από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας τόνισε ότι «το ανώφελο αυτών των κενών απειλών εναντίον του ιρανικού έθνους» και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Κέρι «και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί επανειλημμένα ότι οι απειλές αυτές δεν επηρεάζουν τη βούληση του λαού του Ιράν και ότι μπορεί να στραφούν εναντίον εκείνων που τις εκστομίζουν. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο οι Αμερικανοί να εγκαταλείψουν τις παλιές τους συνήθειες και να βάλουν στην άκρη μια για πάντα την απειλητική τους γλώσσα και τις κυρώσεις εναντίον αυτού του σπουδαίου λαού του Ιράν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε περίπτωση μη σεβασμού της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα από το Ιράν, η χρήση στρατιωτικής βίας δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Σε παρέμβασή του την Πέμπτη ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Τζον Κέρι απάντησε καταφατικά στην ερώτηση του δημοκρατικού γερουσιαστή Τιμ Κέιν, ο οποίος τον ρώτησε αν η ύπαρξη της συμφωνίας θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να λάβουν ευκολότερα μια διεθνή υποστήριξη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, στην περίπτωση που αυτό δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Η ιστορική συμφωνία, η οποία επικυρώθηκε τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας: Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ και της Γερμανίας. Η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή και υπό όρους άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν από το 2006, με αντάλλαγμα την παροχή εγγυήσεων από την Τεχεράνη ότι δεν θα αποκτήσει ατομικό όπλο.

ΗΠΑΙΡΑΝΚΕΡΙπυρηνικά'συμφωνία