Τουρκία: Νέα επίθεση κατά αστυνομικών στο Ντιγιάρμπακιρ

Στο «κόκκινο» παραμένει το θερμόμετρο στην Τουρκία μετά την φονική βομβιστική επίθεση κατά αριστερών Τούρκων ακτιβιστών και Κούρδων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κομπάνι που έχει γίνει σύμβολο της κουρδικής αντίστασης απέναντι στη λαίλαπα των φανατικών ισλαμιστών του «Ισλαμικού Κράτους» – ISIS.  Το αίμα που χύθηκε, 31 νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες, αναζωπύρωσε την οργή μεγάλου μέρους του τουρκικού πληθυσμού και σχεδόν του συνόλου του κουρδικού κατά της «ουδέτερης», στην καλύτερη περίπτωση, στάσης της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στη δράση του ISIS τα τελευταία χρόνια, αν όχι έμμεσα υποστηρικτική.
Την Πέμπτη, ένας ακόμη αστυνομικός έπεσε νεκρός και ένας δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά σε ένοπλη επίθεση στo Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μόλις μία ημέρα μετά από ανάλογο περιστατικό στο Τζεϊλανπιλάρ. Για την επίθεση κατά του αστυνομικού στο Τζεϊλανπιλάρ την ευθύνη ανέλαβωε το κουρδικό εργατικό κόμμα ΡΚΚ, το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχει τηρήσει την εκεχειρία με τον τουρκικό στρατό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το ΑΚΡ του Ερντογάν για σεβασμό των πολιτιστικών και γλωσσικών δικαιωμάτων των Κούρδων εντός Τουρκίας και διευθέτησης σειράς ζητημάτων. Εντούτοις, η στάση της τουρκικής ηγεσίας απέναντι στο ISIS εδώ και πολύ καιρό απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο αυτό το πλαίσιο διαπραγμάτευσης.
Η νέα επίθεση με στόχο την αστυνομία σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, στην περιοχή Γενισεχίρ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο αστυνομικοί είχαν κληθεί για τροχαίο ατύχημα και δέχθηκαν πυρά όταν έφτασαν στο σημείο. Ο ένας εξ αυτών εξέπνευσε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Λίγο αργότερα, το CNN Τurk μετέδωσε πως ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη μεθόριο με τη Συρία ενώ ένας δεύτερος τραυματίστηκε. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο Κιλίς, που συνορεύει με την Συρία στo τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου. Με βάση τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα πυρά προήλθαν από συριακό έδαφος αλλά χωρίς κανείς να μπορεί να πει από ποια πλευρά καθώς την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, από πλευράς Συρίας, ως ένα σημείο ελέγχουν οι Κούρδοι του PYD που βρίσκονται στο Κομπάνι αλλά ισχυρότατη παραμένει και η παρουσία των ακραίων ισλαμιστών του ISIS.

ISISΚούρδοιΤαγίπ ΕρντογάνΤουρκία