Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον Σι για την κινεζική βοήθεια στη συμφωνία με το Ιράν

Την εκτίμησή του για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κίνα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε την Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον Κινέζο ομόλογό του. Ο Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ότι η Κίνα θα εργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, την υποστήριξή του προς την οποία εξέφρασε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αίρει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία του Ιράν να περικόψει μακροπρόθεσμα ένα πυρηνικό πρόγραμμα που η Δύση υποψιάζεται ότι έχει σκοπό την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Η συμφωνία στέλνει ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο πως η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιλύσει ζητήματα που προκαλούν μεγάλες διαφωνίες μέσω συνομιλιών, φέρεται να δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.  Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στενή συνεργασία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και αυτό είναι καλό για τη σχέση τους, πρόσθεσε ο Σι.

Η Κίνα και το Ιράν έχουν στενούς διπλωματικούς, οικονομικούς, εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς και ο κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι έπαιξε ενεργό ρόλο στην παρακίνηση τόσο της Ουάσινγκτον όσο και της Τεχεράνης να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα των πυρηνικών. Αυτό δεν εμπόδισε το Πεκίνο να επικρίνει τις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αν και υποστήριξε τα μέτρα του ΟΗΕ, και έχει καταγγείλει τις απειλές για χρήση βίας.

Αν και η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε διενέξεις σχεδόν για τα πάντα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα και το εμπόριο μέχρι τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, συνεργάζονται ωστόσο στενά σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Σι είπε επίσης στον Ομπάμα ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζοντας καλή την τωρινή ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

ΗΠΑΙΡΑΝΚίνα