Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με το Ιράν ο Ομπάμα

Υπεραμυνόμενος της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι χωρίς αυτήν η Μέση Ανατολή θα κινδύνευε με νέο πόλεμο και μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, και (προ)κάλεσε τους επικριτές της συμφωνίας να παρουσιάσουν μία καλύτερη εναλλακτική -δείχνοντας τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του στο Κογκρέσο.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον που μεταδόθηκε απευθείας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «χωρίς μία συμφωνία κινδυνεύουμε με ακόμη περισσότερους πολέμους στη Μέση Ανατολή, και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή θα ένοιωθαν υποχρεωμένες να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα πως η συμφωνία θα ενθαρρύνει το Ιράν «να συμπεριφερθεί διαφορετικά», επικαλούμενος τη στήριξή του στην τρομοκρατία και τη χρησιμοποίηση τρίτων πλευρών προς αποσταθεροποίηση σημείων της Μέσης Ανατολής.

Επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν μεγαλύτερη συνεργασία από την Τεχεράνη για τον τερματισμό των πολέμων στη Συρία και την Υεμένη, αλλά προσέθεσε: «Δεν ποντάρουμε σε αυτό».

Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να κρίνουν τη συμφωνία «με βάση τα δεδομένα και όχι την πολιτική» -οι Αμερικανοί βουλευτές έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να εξετάσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ιστορική συμφωνία για να γίνει ο κόσμος ασφαλέστερος

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέπτυξε το σκεπτικό του μια μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων στην Βιέννη για την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων.

«Χωρίς συμφωνία δεν θα υπήρχαν περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και το Ιράν θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Χωρίς συμφωνία, διακινδυνεύαμε έναν νέο πόλεμο στην Μέση Ανατολή» υπογράμμισε.

Ο Ομπάμα τόνισε πως αν οι ΗΠΑ δεν αδράξουν την ευκαιρία για την επισφράγιση της συμφωνίας, «οι μελλοντικές γενιές θα μας κρίνουν αυστηρά».

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται πολιτικός θρίαμβος για τον Ομπάμα, αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημά του αφότου αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ το 2009. Ο ίδιος είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια να αποκρουστούν οι επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και να καθησυχαστούν οι νευρικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

«Εάν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία, οι διεθνείς κυρώσεις στο [σ.σ. ιρανικό] καθεστώς θα αποδυναμώνονταν και υπήρχαν ελάχιστες δυνατότητες να επιβληθούν ξανά», σημείωσε. «Με αυτή τη συμφωνία, έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με ειρηνικό τρόπο μια τεράστια απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο Ομπάμα τόνισε πως θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος νέου πολέμου στην Μέση Ανατολή χωρίς συμφωνία και πως άλλες χώρες στην περιοχή θα αποκτούσαν δικά τους πυρηνικά προγράμματα «στην πιο ασταθή περιοχή στον κόσμο».

Πρόσθεσε πως αναμένει ένα έντονο διάλογο στο Κογκρέσο για την συμφωνία, που υπογράμμισε πως κλείνει όλες τις εναλλακτικές οδούς στο Ιράν για ένα πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού.

«Πείτε μου εναλλακτικές»

«Αυτό που δεν έχω ακούσει είναι ποια εναλλακτική λύση προτιμάτε» συνέχισε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στους επικριτές του.

«Δεν έχω ακούσει τίποτα γι’ αυτό. Και ο λόγος είναι διότι υπάρχουν στην πραγματικότητα μόνο δύο εναλλακτικές: είτε το θέμα της αποτροπής της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα επιλυθεί διπλωματικά, μέσω μιας διαπραγμάτευσης, ή θα επιλυθεί στρατιωτικά, μέσω ενός πολέμου. Αυτές είναι οι επιλογές» τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του Ισραήλ, των Σαουδαράβων, των εταίρων μας στον Κόλπο για το ότι το Ιράν στέλνει όπλα, προκαλεί συγκρούσεις και χάος στην περιοχή» ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Κι αυτός είναι ο λόγος που τους είπα, ‘ας συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά και ας βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας στη συγκέντρωση πληροφοριών και τις δυνατότητές μας να επεμβαίνουμε ώστε να περνούν λιγότερα όπλα από το δίχτυ που θα στηθεί» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε πάντως τις ανησυχίες για τη συμφωνία με το Ιράν, ιδίως αυτές του Ισραήλ, «θεμιτές».

Το Ισραήλ έχει λόγους να ανησυχεί για τις κινήσεις του Ιράν, υπογράμμισε ο Ομπάμα για να προσθέσει όμως πως η Τεχεράνη θα αποτελούσε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την ισραηλινή ασφάλεια εάν αποκτούσε πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Το Ισραήλ έχει θεμιτές ανησυχίες» όσον αφορά τις απειλές που εγείρει για την ασφάλειά του το Ιράν, και «θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν με νευρικότητα τη θέση του Ιράν στον κόσμο γενικά» επισήμανε.

Ιράν, Ρωσία και Τουρκία στις συνομιλίες για τη Συρία

Ως προς το μέτωπο της Συρίας, ο Ομπάμα τόνισε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς να υπάρξει συνεργασία και υποστήριξη από τη Ρωσία, την Τουρκία και άλλους εταίρους, ενώ υπογράμμισε ότι και το Ιράν πρέπει να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τη διευθέτηση της κρίσης.

«Για να μπορέσουμε να επιλύσουμε [σ.σ. την κρίση] θα χρειαστεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των σημαντικότερων δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στη Συρία περί του ότι [ο πόλεμος) δεν μπορεί να κερδηθεί στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Ομπάμα.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεν αναμένει να συναφθεί μια επίσημη διμερής συμφωνία με το Ιράν για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα ήταν «ανοησία» να υποστηριχθεί από οποιονδήποτε ότι ανέχεται το γεγονός πως Αμερικανοί υπήκοοι κρατούνται σήμερα στο Ιράν, πρόσθεσε όμως ότι κάθε προσπάθεια να συμπεριληφθεί το ζήτημα αυτό στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα περιέπλεκε τις συνομιλίες.

«Εάν το ερώτημα είναι γιατί δεν συνδέσαμε τις διαπραγματεύσεις με την απελευθέρωσή τους, σκεφτείτε ποια λογική δημιουργεί αυτό» τόνισε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο για τη συμφωνία. «Ξαφνικά το Ιράν θα συνειδητοποιούσε ότι θα μπορούσε να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από τους Αμερικανούς διότι κρατεί αυτά τα πρόσωπα» επισήμανε.

Πηγή: in.gr

ΙΡΑΝΟμπάμασυμφωνία