Δύο σημαντικές συμφωνίες σε δύο μέρες.
Χθες είχαμε τη συμφωνία για την Ελλάδα, σήμερα έχουμε την ιστορική συμφωνία που έκλεισε στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ), σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η συμφωνία στοχεύει στον περιορισμό του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για μια δεκαετία, σε αντάλλαγμα με τη σταδιακή αναστολή των κυρώσεων που έχουν γονατίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και ακρωτηριάσει την οικονομία του. Πρόκειται για μια συμφωνία καθοριστική για το legacy του προέδρου Obama και ένα σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα, το οποίο χρειάστηκε 20 μήνες διαπραγματεύσεων για να οριστικοποιηθεί.
Η συμφωνία έχει 60 μέρες να επικυρωθεί από το αμερικάνικο Κογκρέσο, το οποίο αναμένεται να εστιάσει την κριτική του στο γεγονός ότι με βάση τους όρους που συμφωνήθηκαν το Ιράν δεν αποτρέπεται από το να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο, απλώς καθυστερεί η ημέρα που θα γίνει αυτό. Ο Barack Obama από την πλευρά του εγγυήθηκε ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιονδήποτε νόμο επιχειρήσει να αποτρέψει την επιτυχή εκτέλεση του deal. Η συμφωνία πάντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στη Μέση Ανατολή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να τη χαρακτηρίζει ιστορικό λάθος και άλλους συμμάχους της Αμερικής να έχουν εκφράσει ήδη το φόβο ότι η άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν θα το ενδυναμώσει επικίνδυνα.
Πώς θα επηρεάσει η συμφωνία την τιμή του πετρελαίου;
Αναλυτές προβλέπουν ότι η αύξηση στην προσφορά που θα προκαλέσει η εισροή πετρελαίου από το Ιράν (οι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το Ιράν θα προσθέσει κάτι μεταξύ 500,000 και 1 εκατομμυρίου βαρέλια τη μέρα στη διεθνή ζήτηση, σε διάστημα 18 μηνών) θα οδηγήσει σε άλλη μια χρονιά φτηνού πετρελαίου.