Η.Π.Α: ρεμπουμπλικάνοι και Χίλαρι Κλίντον οι μεγάλοι νικητές των εκλογών για το Κογκρέσο

Αναμφίβολα οι εκλογές της 4ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη των νέων μελών στο Κογκρέσο των Η.Π.Α, ήταν μια αναμέτρηση με πολλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Η επικράτηση των ρεμπουμπλικανών υποψηφίων ακόμα και σε περιοχές-προπύργια των δημοκρατικών, όπως η Μασαχουσέτη και το Μέριλαντ είναι ενδεικτικά της απήχησης των θέσεων τους και της δυναμικής που αναπτύσσουν,  εν όψη των προεδρικών εκλογών του 2016.

Για τον Ομπάμα η εκλογική αναμέτρηση αποτέλεσε ένα άτυπο δημοψήφισμα, το οποίο επιβεβαίωσε τη χαμηλή δημοτικότητα του και τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει.

Στο μέσο της δεύτερης θητείας του ο Ομπάμα δείχνει να είναι ένας ανίσχυρος πρόεδρος. Η απώλεια της πλειοψηφίας και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι ένα πολύ σημαντικό πλήγμα για τον ίδιο. Παρά τις δηλώσεις του ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τη νέα γερουσία για να παράξει έργο, τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα, καθώς θα έχει απέναντι του ισχυρούς πολιτικούς αντιπάλους και στα δύο αυτά σώματα, πού ελέγχουν το σύνολο της νομοθετικής εξουσίας. Η εξέλιξη αυτή θα περιορίσει σημαντικά τις πολιτικές του επιλογές και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της  εξωτερική πολιτικής της χώρας.

Σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς αναλυτές και εξετάζοντας τα γεγονότα σε ένα βάθος χρόνου, ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών είναι η Χίλαρι Κλίντον.  Η επικράτηση των Ρεμπουμπλικανών στη γερουσία αναμένεται να οδηγήσει τους Δημοκρατικούς σε επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους με στόχο τη νίκη στις εκλογές του 2016, γεγονός που ευνοεί την πρώην υπουργό των εξωτερικών, η οποία εδώ και καιρό χτίζει επιμελώς το πολιτικό της προφίλ, εν όψη της μάχης για το χρίσμα των δημοκρατικών.

Το γεγονός ότι στο στρατόπεδο των Ρεμπουμπλικανών, κανένας υποψήφιος δεν δείχνει να έχει σαφές προβάδισμα  στη διεκδίκηση του χρίσματος, είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα για τη  Χίλαρι Κλίντον, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει πώς η κάθε πλευρά θα αξιοποιήσει τα δυνατά της σημεία και θα περιορίσει τα λάθη της, μέχρι τις επόμενες εκλογές.